Annons

Delat fokus inför kvalet: "Klart man funderat"

Om drygt en vecka kan Sverige vara klart för VM.
Men vägen dit går via en match mot Georgien, bara några mil från den ryska gränsen.
Fotboll • Publicerad 4 april 2022
GÖTEBORG 20220404 Filippa Angeldahl. tränar när damlandslaget samlas inför VM-kval borta mot Georgien och hemma mot Irland.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / kod 9200
GÖTEBORG 20220404 Filippa Angeldahl. tränar när damlandslaget samlas inför VM-kval borta mot Georgien och hemma mot Irland.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / kod 9200Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige behöver bara fyra poäng till för att helt säkra en plats i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland nästa år.

Mycket talar för att damlandslagets VM-biljetter kan bokas redan efter landslagssamlingen som inleddes på måndagen. Sverige möter Georgien på bortaplan på torsdag och återvänder därefter till Göteborg för match mot Irland på tisdag i nästa vecka.

Annons

Resan till Georgien är dock ett litet osäkerhetsmoment, med tanke på kriget i Ukraina.

VM-kvalet på torsdag spelas i Gori, bara några mil söder om gränsen till Ryssland – och ännu närmare den ryskstödda utbrytarrepubliken Sydossetien.

"Känns helt okej"

– Det är klart att man har funderat på det och så. Samtidigt litar jag på landslagsledningen och på att de tar fram en bra plan för oss, säger Manchester City-mittfältaren Filippa Angeldahl.

Nathalie Björn, till vardags i Everton, håller med.

– Det känns ändå helt okej. Det är klart att det inte är kul att läsa om vad som händer i världen, absolut inte. Men vi hade ju inte åkt dit, landslaget hade ju inte tillåtit det, om det skulle vara några konstigheter. Så jag känner mig trygg, säger hon.

Landslaget skulle från början att ha rest direkt till Georgien när truppen samlades, men ändrade sedan planerna och lade in två dagar i Göteborg inför avresan mot Gori.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson tonar dock ner det ändrade programmet.

– Personligen känner jag inget speciellt nu. Vi har folk på plats där nere och har säkerhetsansvariga här hemma som håller koll på läget, säger han.

– Så jag litar på dem och skulle något hända får vi se om vi omvärderar, men i nuläget känns det, bra, även jag bara kan tala för mig.

Inget "Andra chansen"

Sverige är sedan länge klart för sommarens fotbolls-EM i England. Nu väntar två matcher där landslaget också kan säkra spel i VM nästa år.

Annons

Redan på måndagen hade över 10 000 biljetter sålts till hemmamatchen mot Irland i nästa vecka.

– Jättekul. Men först ska vi göra Georgien, se till att vi vinner den och sedan åka hem och förhoppningsvis göra det som både vi och alla hoppas på. Bli klara för VM, säger Peter Gerhardsson.

Om Sverige inte lyckas nu finns dessutom en chans kvar, i den avslutande gruppspelsmatchen mot Finland i höst. Men det är inte aktuellt om den svenske förbundskaptenen får bestämma.

– Ibland får man inte en andra chans. Det är inte riktigt det vi är ute efter nu, säger han.

– Andra chansen, det är väl ett tv-program, det får andra hålla på med.

Fakta: VM-kvalet

Ställningen i Sveriges kvalgrupp:

1) Sverige, 5 matcher, 15 poäng, +10 i målskillnad.

2) Irland, 4, 7, +11.

3) Finland, 4, 6, +2.

4) Slovakien, 5, 4, –3.

5) Georgien, 4, 0, –20.

Sveriges spelade matcher i fjol:

17 september: 1–0 mot Slovakien (borta).

21 september: 4–0 mot Georgien (hemma).

21 oktober: 1–0 mot Irland (b).

25 november: 2–1 mot Finland (h).

30 november: 3–0 mot Slovakien (h).

Sveriges kommande matcher i år:

7 april: Georgien–Sverige.

12 april: Sverige–Irland.

6 september: Finland–Sverige.

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoff-spelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons