Annons

Dennerby trivs i Växjö

Thomas Dennerby, damfotbollens förbundskapten, var på tisdagen tillbaka i Växjö för att presentera sin trupp till de avslutande VM-kvalen mot Tjeckien borta och Wales på Värendsvallen.
Sport • Publicerad 11 augusti 2010
Thomas Dennerby.
Thomas Dennerby.Foto: Alexander Mahmoud

Just Växjö har Thomas många minnen från. Positiva sådana.

– Hösten 2006 slog vi Tjeckien med 2–0 här och blev samtidigt VM-klart inför 4 114 åskådare. Som Hammarbyspelare (1977-85) fick jag göra mål, en snedträff från 25 meter, på Östers Thomas Ravelli på Värendsvallen. Jag och bröderna Ravelli är för övrigt födda på samma dag, 30 augusti 1959, berättar Thomas Dennerby i en utvikning från ämnet.

Annons

Tjeckienkampen för fyra år sedan betydde att kapten Dennerby var klar för sitt första VM. Fem av spelarna är kvar i dagens blågult.

Nu måste landslaget ha en poäng (Tjeckien 21 augusti och Wales 25 augusti) för att vinna gruppen i VM-kvalet.

– Många förknippar svensk damfotbolls storhetstid med namn som Moström, Ljungberg, Marklund, Svensson och Jönsson, men jag hoppas att den nya generationen kan nå sina bästa framgångar. Flera i dagens landslag är 25-26 år, en bra ålder för att utvecklas.

Efter tredjeplatsen i Algarve Cup, 4–0 mot Wales borta, mållöst mot Tjeckien på Ullevi, 17-0 i parodin mot Azerbajdzan och två tuffa matcher på USA-lägret väntar nu allvaret.

Först måste Sverige vinna gruppen och sedan playoff i bäst av två matcher i början av september.

Truppen bjöd på några överraskningar.

På målvaktssidan försvinner Christine Hammarström, backup i två år, och Sofia Lundgren har visat att hon är tillbaka på toppnivå. På backsidan får Hammarbys 27-åriga Annica Svensson en ny chans efter sin imponerande debut mot USA i 1–1-matchen.

På mittfältet vill kaptenen nämna två trumfkort, Caroline Seger och Therese Sjögran.

– Seger har varit otroligt duktig och producerat poäng i proffsligan i USA och Sjögran är allsvenskans största trollkonstnär. Är hon bra är landslaget bra.

På forwardssidan får Sara Lindén ge plats för Lotta Schelin, som efter en lång rehab just ny fystränar med sitt Lyon i franska alperna.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons