Annons

"Det kommer att vara fotboll varje dag"

12 juni.
Då hoppas La Ligas ordförande att fotbollen i Spanien kan komma i gång igen.
Fotboll • Publicerad 11 maj 2020
Javier Tebas, ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Arkivbild.
Javier Tebas, ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Arkivbild.Foto: Paul White/AP/TT

Ända sedan Alexander Isaks Real Sociedad bortaslog Eibar med 2–1 den 10 mars har den spanska ligafotbollen, precis som i princip hela övriga fotbollsvärlden, stått på pausläge.

Men snart – rättare sagt om en månad – hoppas ligans ordförande Javier Tebas att La Liga kan återuppta seriespelet där elva omgångar återstår.

Annons

– Jag vill att ligan återstartar den 12 juni, men vi måste vara kloka och inse att det inte är bara upp till oss i fotbollen, det är även upp till samhället. Vi måste alla ha fokus på åtgärder som skyddar hälsan, säger Tebas till tv-kanalen Movistar.

Samtliga spanska klubbar i de två högsta ligorna började testa spelare och ledare i förra veckan och många klubbar öppnade sina träningsanläggningar för individuell träning. Det var de två första stegen i det regelverk som är upprättat för att kunna spela igen om en månad.

Den första rundan tester visade att fem spelare i högsta ligan var coronapositiva och för dessa spelare väntar karantän innan de testas på nytt.

Antalet smittade var lägre än befarat.

– Vi väntade oss ungefär 25-30 smittade, siffror baserade på utfallet i Bundesliga och med tanke på hur viruset drabbat Spanien. Det är goda nyheter att av 2 500 testade var bara åtta smittade, säger Tebas.

Om det blir spel från den 12 juni väntas omgångarna spridas ut så att det blir matcher varje dag.

– Nu när vi inte har fans på arenorna har vi några innovativa idéer för hur matcherna tv-sänds. Det kommer att bli fotboll varje dag när La Liga återkommer, säger Tebas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons