Det såg mörkt ut – men Lakers reste sig

Två poäng trots knyckigt spel långa stunder.
Det är bara att konstatera att det finns en stor potential i Växjö Lakers. Mot Bofors i går lyckades tabelltvåan vända 1–3 till 4–3 utan något flyt i spelet.
– Jag är otroligt tacksam för den här tvåpoängaren. Med tanke på hur det såg ut spelmässigt och att vi fick vända på 1–3 var det här nästan den skönaste segern, sa Lakerstränaren Janne Karlsson.
Sport • Publicerad 7 oktober 2010
Lakers hamnade i underläge...
Lakers hamnade i underläge...Foto: Per-Erik Sandebäck

Det var lätt att förstå Jannes tacksamhet. Förutom tio vassa minuter i första perioden och en vass upphämtning i mitten av tredje fanns det mycket att önska i Lakers spel.

Faktum är att Bofors, som kom till gårdagens match med bara fyra ihopskrapade poäng, var minst lika bra under större delen av matchen.

Positivt, och avgörande, var Lakers powerplay. Tre av de fyra målen kom i spel fem mot fyra, 1–0, 3–3 och 4–3.

– Ändå var inte själva spelet i powerplay speciellt bra, men vi gjorde mål och det är det viktigaste.

David Lundbohm fixade första periodens enda fullträff. I spel fem mot fyra direktsköt David in 1–0-pucken efter Nils Anderssons fina crosspassning.

Den jämna förstaperioden avslutades bland annat med att Bofors fick spela fem mot tre i 24 sekunder och därefter fem mot fyra i 1.46. Lakers var pressat men redde ut svårigheterna.

– Jag är nöjd med att vi hade 1–0 efter första. Jag kände tidigt att det riktiga krutet i vårt spel inte fanns.

I andra perioden var Lakers oorganiserat i defensiven och det straffade sig. Tobias Thermell och Kristoffer Näslund vände på steken genom varsin mål inom drygt två minuter. Lakersspelarna stod mest och tittade på i egen zon.

Eller som Janne Karlsson uttryckte det:

– Vi var inte riktigt där.

Lakers hade sina chanser, men 1–2 stod sig till andra pausvilan.

4.25 in i tredje perioden fick Bofors ett riktigt skitmål. Nicklas Rahm slarvade och Carl Berglund kunde sätta 13.

– Då kändes det tungt, men det fanns ändå mycket tid kvar att komma tillbaka.

Det gjorde Lakers med besked. Joakim Hillding var den som vände påmatchen genom att göra två snygga mål, 2–3 efter 6.59 och 3–3 efter 12.07. Kvitteringen kom i powerplay.

I slutet av tredje perioden var Bofors närmast en trepoängare. Först var Kristoffer Näslund nära att göra 3–4, men Oscar Ahlsenfelt parerade snyggt, och sedan prickade Filip Gunnarsson ribban.

Filip Gunnarsson var ett ribbskott från att bli matchvinnare för Bofors i slutet av tredje perioden. Istället blev han syndabock genom att åka ut i fjärde. Då sköt David Lundbohm 4–3 och gav Lakers bonuspoängen.

Oscar Ahlsenfelt gjorde en fullt godkänd insats i Lakerskassen och Björn Karlsson var bäst i en ganska svag backbesättning. Joakim Hillding, David Lundbohm, Johan Andersson och Joshua Sores var pigga Lakersforwards.

Men mest nöjd är jag med vår fjärdekedja. Patrik Näslund, Erik Josefsson och David Laudius gjorde ett jättejobb, tyckte Janne Karlsson.

Sämste aktör på isen var domaren Robin Karlsson från Alvesta. Han blundade för en rad solklara utvisningar.