Annons

Det stormar alltid i Öster

Ratade skyttekungar, tre olika tränare och avgörande målvaktsräddning i en kvalmatch.
Öster upplevde ett händelserikt 2010.
Sport • Publicerad 31 december 2010
Daniel Petersson har precis skjutit 1?1 mot Qviding. Frisparksmålet gav Öster ytterligare en säsong i superettan.
Daniel Petersson har precis skjutit 1?1 mot Qviding. Frisparksmålet gav Öster ytterligare en säsong i superettan.Foto: 

Det hade varit ovanligt stormigt för i stort sett alla klubbar.

Inte för Öster.

Annons

– Vi måste skapa trygghet, trivsel och ha tålamod, sade Östers Claes Löfgren när han tog över ordförandeklubban i föreningen 2009.

– Man kan inte byta tränare och spelare hela tiden, sade han efter Östers 0–3-förlust mot Trollhättan i somras.

Dagen efter lämnade Andreas Ottosson på eget önskemål uppdraget som tränare i Öster. Den ”nya rösten” i omklädningsrummet blev andretränaren Ludwig Ernstsson. Han fick tio matcher. En extern finansiär betalade nye Hans Grens lön. Han räddade kontraktet, men någon fortsättning över 2011 blir det inte. Nu ska Roar Hansen leda laget.

Tålamod och Öster verkar vara två disparata begrepp. Det är krångelsvenska och innebär att de inte går att kombinera. Nya försök görs inför varje säsong. Nu har uppdraget gått till nye sportchefen Peter Kuno Johansson. Treårskontrakt med nya tränare ska skapa ett stabilt Öster. Peter Kuno Johansson verkar ha en klar tanke hur det ska gå till. Han har redan tagit ett par obekväma beslut för att följa sin linje och det bådar gott.

Östers stora problem har varit att ordet kontinuitet också kräver lite framgång. Men ibland är inte ens det tillräckligt. Östers återkomst till superettan inleddes med en brakförlust mot IFK Norrköping, men i övrigt var starten helt okej för en nykomling. Det blev kryss mot Syrianska i hemmapremiären, seger mot Landskrona och en överraskande trepoängare på Söderstadion mot Hammarby. De matcherna blandades med en mängd hedersamma förluster. 0–1 i Degerfors var en av dem. 0–3 mot Trollhättan var definitivt inte en av dem.

Det räckte inte ens med en motorsåg för att beskriva hur dålig matchen var. Krigsrubriken ”Förnedrade och utbuade” mötte spelarna i Smålandsposten och tränaren Andreas Ottosson fick nog. Dagen efter leddes laget av den nya rösten – andretränaren Ludwig Ernstsson. Han inledde med en stark seger borta mot Ljungskile och en poäng i returmötet på Värendsvallen. Sen blev det inga fler trepoängare som huvudtränare. Åtta matcher senare, med en poäng i bagaget, fick han beskedet att Hans Gren skulle leda laget resten av säsongen.

Den andra nya rösten , som verkligen var ny, lyckades bättre. Den knackiga sommaren innebar att Hans Grens uppdrag blev att fixa en negativ kvalplats. Segrar mot Ängelholm och Väsby lade grunden och med Mario Vasiljs mål­ mot Degerfors nåddes målet. Där väntade ett dubbelmöte mot Qviding. Säsongens gigant Freddy Borg fixade ett fint utgångsläge med två mål i bortamötet, men trots det blev det dramatiskt i returen. Rasmus Rydén gjorde en avgörande axelräddning och Daniel Petersson och Matteo Blomqvist-Zampi säkrade en ny säsong i superettan med sina mål i slutminuterna.

I säsongens elfte timme nådde Öster sitt mål – att etablera sig i superettan. Men ordförandens ord om trygghet, trivsel och tålamod var inte det som tog dem dit. I stället handlade det om en ganska stor portion tur. Nyförvärven lyckades inte höja laget. Björn Åkesson gjorde en klart godkänd inledning, men sedan stoppade­ ljumskarna spel hela hösten. Charles Anderson var skadad redan när han värvades och lyckades inte komma igång. David Vidarsson nådde inte upp till förväntningarna och Olivier Karekezi som var tänkt som spjutspets visade sig trivas bättre på mittfältet.

Inte heller de andra spelarna lyckades nå upp till förväntningarna. Tomas Petry skickades till Sylvia. Efter att ha avgjort mot Hammarby försvann även Niklas Moberg. Patrik Bojent började spela för tidigt efter sin operation. Fredrik Bild tappade en viktig tiondel i sina ingripanden och lovande spelare som Anton Henningsson, Christoffer Katenda och Stefan Karlsson tog inget stort steg i karriären.­ Det gjorde däremot mittbacken Månz Karlsson och tacken blev ett nytt treårskontrakt. Säsongens bästa spelare var dock Freddy Borg som äntligen fick vara skadefri en hel säsong.

I damernas söderetta var Öster länge med i den absoluta toppstriden. Tränaren Hanna Höckert var bestämd i sin åsikt att hennes lag var det bästa i serien. Boråslaget Dalsjöfors låg dock ständigt några poäng före och efter förlusten mot Qbik i näst sista omgången var chansen till serieseger och avancemang borta. Elin Nilsen blev säsongens skyttedrottning i laget med sina 18 mål. Det gav också en plats i allsvenskan där hon spelar med Kristianstad nästa säsong. Tingsrydsprodukten Amalia Karlsson gjorde flera gästspel i flicklandslagen och hade inte en skada satt stopp hade Sanna Svensson representerat Sverige vid U20-VM i Tyskland. Inför nästa säsong fortsätter Öster värva lovande spelare. Klara för klubben är målvakten Madeleine Wakt och Emma Kullberg, båda med meriter från flicklandslagen.

Annons

I de lägre fotbollsserierna levde dramatiken länge på flera håll. Och det handlade om små marginaler. Ljungby fixade nytt kontrakt i division 2, trots att det såg mörkt ut hela säsongen. Segern mot Vimmerby i slutomgången och ett kryss mellan bottenkonkurrenterna Linköping och Hässleholm innebar glädjescener på Lagavallen. Ljungby var ett mål före Hässleholm.

I division 3 sydöstra var Älmhult minuter från serieseger och uppflyttning. Men toppkonkurrenten Sölvesborg fick frispark på stopptid i seriefinalen. Denis Jahic steg fram och sköt Blekingelaget till tvåan. Kenneth Göranssons lag fick åter sikta in sig på kvalspel, men där var de chanslösa. I samma serie hamnade Växjö BK, Moheda och Rydaholm i mitten. De två först­nämnda överraskade positivt. Rydaholm nådde inte upp till förvänt­ningarna. Tack och hej till division 3-fotbollen blev det för Älmeboda/Linneryd efter kvalspel och för direktnedflyttade Räppe.

I elitfyrorna fanns ett vinnarlag från länet. Handbollstokiga Alstermo har fått något att vara stolta över även under sommaren. Nästa år spelar klubben från det lilla samhället i division 3. Där hamnade även Ryssby, trots att de missade i kvalspelet. Gröndal drog sig ur division 1 norra. Det skapade en seriereaktion som innebar en gratisplats i trean.

Ett annat seriesegrade länslag var FC Växjö. De fick dock inte fira något avancemang till elitfyran. Den platsen tog i stället Alvesta. Samarbetet med nedflyttade Räppe stoppade Växjöklubben. Avancemang nådde även division 5-lagen Eneryda och Hovshaga samt Braås, Vederslöv/Dänningelanda och Hamneda i division 6.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons