Det våras för Bojent i höst

Patrik Bojent är Österspelaren som gått mot en ny vår i höst.
Efter ett par säsonger med skadebekymmer är Putte fri från smärtor och kan göra sig själv rättvis.
– Det har gått väldigt bra för mig i höst och det känns kul att få visa vad man går för.
Sport • Publicerad 4 oktober 2011
Patrik Bojent har fått vara skadefri den här säsongen och växt ut till en av Östers allra bästa spelare. I kvällens derby mot J-Södra blir Putte som vanligt en nyckelman på vänstersidan.
Patrik Bojent har fått vara skadefri den här säsongen och växt ut till en av Östers allra bästa spelare. I kvällens derby mot J-Södra blir Putte som vanligt en nyckelman på vänstersidan.Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban Nilsson

Putte fick sitt stora genombrott när han i början av 2000-talet kom med på allvar i Östers A-lag och sedan blev allsvensk i både Gefle och AIK.

Nu är den bollbegåvade 30-åringen tillbaka i gammalt gott slag.

– Jag tycker att jag är bättre fotbollsspelare nu än när jag gick till Gefle 2005.

Putte kom tillbaka till Öster sommaren 2009, då från AIK. Men succén uteblev på grund av skador.

– Jag blev skadad nästan direkt och hela förra säsongen hade jag ont i ett knä när jag spelade. Jag kunde inte gå för fullt.

Årets försäsong gjorde Putte gott. Uppbyggnadsträningen utan smärta har lagt grunden till den klass han håller nu.

– Jag har kommit mer och mer, men fortfarande finns det mer att ta av, tycker ytterbacken/yttermittfältaren som i många matcher ägt vänstersidan.

– Jag är mer van vid att spela back, men det är väldigt kul att komma upp lite i banan. Det är inte stor skillnad på att spela back och mittfältare.

Patrik Bojent och hans kompisar i Östertruppen har den här hösten nöjet att få lira fotboll i superettan utan ett nedflyttningsspöke hängande över sig.

– Det ger en positiv atmosfär i truppen och hela föreningen. Efter en massa bottenstrider de senaste åren är det skönt att få blicka uppåt istället. Nu har vi en positiv press på oss, säger Putte och låter som om han inte gett upp den allsvenska kvalplatsen.

– Visst är det en mikroskopisk chans att vi når tredjeplatsen, men det är en härlig morot att ha chansen om vi vinner alla de återstående matcherna.

Kvällens Smålandsderby mot J-Södra på Värendsvallen är högintressant. Det märktes på Österträningen i går att spelarna ser fram emot uppgiften.

– Vi spelade disciplinerat och bra i Jönköping och vi fick utdelning med en 3–0-seger. Det är bara att hoppas att vi kan göra något liknande i returen, säger Putte förväntansfullt.

Det faktum att Öster har tre spelare, Freddy Borg, Stefan Karlsson och Freddy Söderberg, avstängda ger tuffa förutsättningar.

– Tidigare under säsongen har vi varit ganska förskonade från både avstängningar och skador. Nu när vi åkt på flera avstängningar är det tur att vi inte har skador, vi har många spelare att tillgå och nu är det Roars uppgift att ta ut rätt lag.

Att placera Patrik Bojent på vänsterkanten är Östertränarens enklaste val...

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.