Annons

Dopade sig trots varningen – OS-medaljör stängs av

Den botswaniske 800-meterslöparen Nijel Amos stängs av i tre år efter att ha testats för den otillåtna substansen GW1516, skriver friidrottens antidopningsorganisation Athletics integrity unit (AIU) i ett pressmeddelande.
Friidrott • Publicerad 3 maj 2023
Nijel Amos stängs av i tre år. Arkivbild.
Nijel Amos stängs av i tre år. Arkivbild.Foto: Petr David Josek AP/TT

Amos var 18 år gammal när han tog OS-silver i London 2012 efter att ha sprungit på tiden 1.41,73 – tredje snabbaste i historien. David Rudisha, Kenya, vann loppet på 1.40,91 – än i dag världsrekord på distansen.

Löparen testades positivt inför VM förra året och stängdes av. Straffet gör nu att han missar sommarens VM i Budapest och Paris-OS 2024.

Substansen GW1516 påverkar kroppens fettförbränning och utvecklades ursprungligen som läkemedel mot fetma och diabetes. Men preparatet är inte tillåtet och antidopningsorganisationen Wada har varnat för dess hälsorisker för idrottare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons