Annons

Drömmen sann för de uppflyttade

Det är två äkta kronobergare, och Österkillar, som flyttats upp "på riktigt" i A-truppen inför säsongen 2019.
växjö • Publicerad 9 januari 2019
16-årige keepern Victor Stulic studeras av målvaktstränaren Rasmus Rydén.
16-årige keepern Victor Stulic studeras av målvaktstränaren Rasmus Rydén.Foto: Fiip Sjöfors

– Jag är född i Växjö, bor på Högstorp och har spelat i Östers IF sedan jag var sex, säger målvaktstalangen Victor Stulic (född 2002).

En liknande historia berättar två år äldre anfallaren Gustav Ahrn.

Annons

– Jag kommer från Tolg men fick chansen att provträna här sedan vi mött Öster i en pojkmatch när jag var 14 år, säger Gustav.

Tolg IF är alltså hans moderklubb. Men när Gustav var sju år räckte inte spelarna till så Tolg slog ihop sig med Åby/Tjureda IF. Och några år senare var det återigen spelarbrist och sammanslagningen Tolg/Åby fick slå ihop sig med Lammhult.

– Ärligt talat var det mest långa bollar på mig i Tolg/Åby/Lammhult, men tydligen imponerade jag på Öster i en pojkmatch och sedan U14-tiden har jag lirat i ÖIF. Jag brukade kolla på Östers matcher redan när jag var sex år. Att nu vara A-lagsspelare är en ära, säger Gustav.

En anfallare som alltid gjort mål – och utrustats med den ovärderliga forwardsegenskapen att kunna stå på rätt plats vid rätt tillfälle.

Som 14-åring var Gustav rankad femma i Sverige i en annan idrott, bordtennis. Men på senare år har han satsat 100 procent på fotboll.

Även Victor Stulic har spelat bordtennis, och tränat gymnastik när han var 6-9 år.

– Men fotbollsmålvakt passar mig perfekt. Jag är redan 190 centimeter lång och hoppas kunna växa lite till. Jag tycker själv att jag är duktig på att läsa spelet.

– Att få den här chansen i Öster är hur kul som helst och en möjlighet att lära sig massor för att bli ännu bättre, säger Victor.

En trio spelare (Filip Örnblom, Dragan Kapcevic och Victor Ericsson) saknades på första träningen.

– Det får jag ta på mig, säger tränaren Christian Järdler. Första träningen var planerad till den 10 januari men efter att killarna bokat sina semesterresor ändrades det till den 9 januari. Därför hann de inte hem i tid.

Att Fredrik Lundgren klev av efter halva passet var planerat då han precis kommit tillbaka efter en fraktur i stortån.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons