Annons

Drömmen större än pengen

Dennis Rasmussen har en tuff sommar framför sig.
Till hösten väntar utmaningen: att ta en tröja i Chicago Blackhawks stjärnbeströdda trupp.
– Jag behöver bli starkare och snabbare, säger 23-åringen.
Sport • Publicerad 12 juni 2014
"Jag är inställd på att jag även kan hamna i AHL" säger Dennis Rasmussen.
"Jag är inställd på att jag även kan hamna i AHL" säger Dennis Rasmussen.Foto: Lena Gunnarsson
Efter tre år i Växjö Lakers tröja ska Dennis Rasmussen prova om vingarna håller för att lyfta i NHL. Chicago Blackhawks heter hans nya arbetsgivare.
Efter tre år i Växjö Lakers tröja ska Dennis Rasmussen prova om vingarna håller för att lyfta i NHL. Chicago Blackhawks heter hans nya arbetsgivare.Foto: 

Dennis Rasmussen kom som en ung och odraftad men mycket lovande centerforward till Växjö Lakers 2011 inför klubbens debut i dåvarande elitserien.

Utvecklingskurvan har sedan dess pekat uppåt och efter en grundserie i SHL som startade trögt och avslutades magnifikt fick Rasmussen förtroendet av förbundskapten Pär Mårts. Han var med i det Tre Kronor som nyligen kom hem från Vitryssland med en bronsmedalj.

Annons

Livet utomlands blir snart ett permanent inslag i Dennis Rasmussens hockeykarriär. Tvåvägskontraktet med Chicago Blackhawks är skrivet på ett år och i juli åker han över för att delta i klubbens sommarcamp. I slutet av augusti sker den definitiva flytten till USA.

– Efter VM bad jag min agent att berätta för mig vilka klubbar som var intresserade, om jag skulle bestämma mig för att lämna Växjö. När jag tog det beslutet bestämde jag klubb. Det var svårt eftersom jag inte är direkt jätteinsatt i NHL, men jag fick en bra känsla av hur Chicago är som lag och organisation.

Hur ser Chicago på dig och i vilken roll vill de använda dig?

– Jag är en spelare som vill ha mycket puck. De säger att jag passar bra in i deras spelsystem, att jag är en spelartyp som behövs i deras lag. Men det är tufft att ta en plats i världens bästa liga. Jag ska göra vad jag kan på campen för att visa att jag är värd en plats.

Om du inte lyckas spela till dig en plats i Chicago väntar spel i farmarlaget Rockford Icehogs i AHL. Hur ser du på det?

– Jag åker över för att spela NHL såklart, men jag är inställd på att jag även kan hamna i AHL. I så fall är det bara att kriga sig upp.

Dennis Rasmussens tvåvägskontrakt garanterar honom en signingbonus på 92 500 dollar (cirka 600 000 kronor). Sedan är det skilda världar mellan NHL och AHL när det gäller löner. Om Dennis spelar med Chicago lyfter han 792 000 dollar i årslön (cirka 5,2 miljoner kronor) medan lönen minskar dramatiskt om det blir AHL. Då är lönen 70 000 dollar, vilket motsvarar drygt 450 000 kronor.

– Helt ärligt: jag bryr mig inte om pengarna över huvud taget. Mitt mål har alltid varit att få spela i NHL och just nu försöker jag nå en dröm. Då är inte pengarna intressanta. Om jag varit intresserad av pengarna i det här läget hade det funnits andra alternativ, säger Dennis Rasmussen.

Vad behöver du förbättra för att ha en chans att slå dig in i Chicago?

– Det är otroligt viktigt att bli starkare och snabbare. Jag ska bygga upp mig genom mer ben- och bålstyrka. Nu flyttar jag hem till Västerås över sommaren och tränar fys med en personlig tränare.

Annons

Vad kan du säga om dina tre år i Växjö?

– Först och främst är jag otroligt tacksam gentemot Växjö Lakers. Det var ett enkelt val för mig när de tog dit mig. Jag gillade hur Henrik Evertsson (sportchefen) presenterade sitt upplägg. Allt det han sa skulle hända, det hände. Jag fick chansen och lärde mig väldigt mycket tack vare många bra tränare. Jag har bara positiva saker att säga om de tre åren.

Hur kommer nu Dennis Rasmussen att ersättas?

Den frågan brottas Henrik Evertsson med. Ersättaren kan bli en ännu okänd spelare men han kan även finnas inom Växjö Lakers väggar i form av Alexander Johansson.

– Alexander gjorde det väldigt bra som center under Robert Roséns frånvaro som skadad och även när han bänkades under slutspelet. Vi kommer såklart att titta på vilka centrar det finns på marknaden och hittar vi någon som är klockren i en "Dennisroll" blir det en plats som ytterforward för Alexander. Gör vi inte det är det ingen ko på isen. Då satsar vi på Alexander som center fullt ut, säger Henrik Evertsson.

Det händer väldigt lite på transfermarknaden. Är detta den lugnaste silly season du varit med om?

– Det är en av de mest avslagna marknaderna. Jag är glad att vi inte hade det här läget för ett år sedan, då vi skulle ha väldigt många nya spelare. Då hade det blivit problem. Nu ska vi inte ha så vansinnigt många men det är klart att det varit roligare om det flugit omkring spelare här.

En av anledningarna till de begränsade antalet lediga potentiella SHL-spelare på marknaden stavas till stor del KHL.

Evertsson:

– Fler KHL-lag innebär fler importer och det är skillnad på KHL nu och när alla lag låg i Ryssland eller Ukraina. Nu har du Prag, Bratislava, Helsingfors och Zagreb. Det är klubbar som får ha obegränsat med utlänningar i sina trupper och i städer där det är helt legitimt att bo.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons