Annons

Fjärde segern för Elvira Öberg i världscupen

En bom och snabb åkning i Otepää ledde till Elvira Öbergs fjärde individuella seger i världscupen.
Men svenskan ligger fortfarande tvåa i den totala världscupen – 82 poäng efter norskan Marte Olsbu Røiseland.
Skidskytte • Publicerad 12 mars 2022
Ny seger i masstarten för Elvira Öberg. Arkivbild.
Ny seger i masstarten för Elvira Öberg. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter masstarten har även Hanna Öberg klättrat upp på pallen i den totala världscupen.

Otepää är den näst sista tävlingsplatsen för skidskyttarna. Fem svenskor kom till start i masstarten – Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Stina Nilsson.

Annons

Inför sista skyttet var tyskan Franziska Preuss i ledningen, men en bom straffade henne. I stället var det Elvira Öberg som gick ut i ledning – två sekunder före norskan Marte Olsbu Røiseland.

"Träff i ligg var viktigt"

– Jag väntade mig att Marte (Olsbu Røiseland) skulle komma i kapp, men sen var de fortfarande inte ikapp i början av backen och då tänkte jag ”då kör jag”, säger Elvira Öberg till SVT.

Ju längre spurtvarvet gick desto mer utökade Öberg sin ledning och OS-medaljören höll i ledningen ända in i mål. Marte Olsbu Røiseland gled in på en tredjeplats efter att tyskan Denise Herrmann åkt om henne.

– Väldigt, väldigt nöjd med dagen. Jag kände att komma med träff i ligg var viktigt. Jag känner mig så trygg när jag kommer in i stå, det känns som att jag inte kan bomma ens, säger Öberg till SVT.

Hanna Öberg trea i totala världscupen

Linn Persson hade också häng på en pallplats, men på upploppet fick hon ge sig och åkte in på en fjärdeplats. Storasyster Öberg, Hanna, bommade två skott och slutade på en nionde plats, 27 sekunder efter lillasyster Elvira.

Mona Brorsson stod för en fin insats på skyttevallen med endast en bom och slutade på en 14:e plats, 1.01 upp till förstaplatsen. Stina Nilsson hade en bom i varje skytte och åkte in som 18:e, 1.24 upp till Elvira Öberg.

Hanna Öbergs niondeplats innebär att hon går om belarusiskan Dzinara Alimbekava – eftersom att hon inte får tävla – och ligger på en tredjeplats i den totala världscupen.

Imorgon klockan avgörs mixedstafetten och singelmixedstafetten.

Sveriges lag i mixedstafetten är Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Linn Persson och Elvira Öberg. I singelmixedstafetten är det Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg som kör.

Fakta: Topp fem i damernas totala världscup

1) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 807 poäng.

2) Elvira Öberg, Sverige, 725.

3) Hanna Öberg, Sverige, 548.

4) Dzinara Alimbekava, Belarus, 589.

5) Lisa Theresa Hauser, Österrike, 577.

Källa: Bitahlonworld.com

Fakta: Topp fem i damernas totala världscup

De 40 bästa i varje världscuplopp får poäng.

Där får exempelvis ettan 60 poäng, tvåan 54 poäng, trean 48 poäng, fyran 43 poäng och femman 40 poäng.

Den som kommer på plats 40 får en poäng.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons