Annons

Dubbla SM-medaljer och snart får Carro börja träna

Guld i längdgropen och silver på 100 meter.
Men det var en annan prestation som lockade störst belåtenhet hos Carolina Klüft.
– Jag är nog mest nöjd med 100-metersförsöken.
Sport • Publicerad 23 augusti 2010
Foto: ULF PALM / SCANPIX

Då det var lite sisådär med längdformen gladde ”Carros” nya årsbästa på sprintdistansen. Hon var överlägsen etta i försöksheaten på 11,80, sprang något långsammare senare i finalen, men tog ändå hem silvermedaljen bakom Lena Berntsson, Ullevi.

I längdgropen nådde hon 6,48, en skaplig längd sett till säsongens tidigare resultat, men den mångfaldiga SM-medaljören, som fick lägga ytterligare två i samlingen, längtar mest efter ”försäsongen” som inleds om ett par veckor.

Annons

– Luften gick ur mig lite efter EM och då är det svårt att ladda om när det är träning man ser fram emot. Men jag har en riktigt rolig tävling kvar.

Hur ser du på det som återstår av säsongen?

– Nu är det en och en halv vecka kvar. Nästa tisdag är det ju slut och det känns rätt lagom. Jag ska inte vila så länge utan kommer börja träna ganska direkt.

Det är träningen som lockar mest nu?

– Ja, det är det. Finnkampen ska bli jättekul och det är några som gör sin sista Finnkamp och sitt sista år, så det ska bli kul att träna och tävla med dem. Det är alltid en rolig tävling och i Helsingfors brukar det vara härlig stämning. Jag missade ju Finnkampen förra året, fick se den framför teven, så det ska bli jättekul att vara med. Sen ser jag fram emot att börja träna.

Förbundskapten Stefan Olsson meddelade efter tävlingarna att Klüft definitivt deltar i samma grenar som på SM.

– Sedan får vi se hur vi gör på stafetten. Stafettlaget gjorde ett bra EM samtidigt som ”Carro” visar god sprintform, säger han.

Totalt i SM-tävlingarna i Falun tog länet hem sju medaljer där Alvestas Stefan Kvist inledde medaljskördandet med silver i slägga i fredags. IFK Växjö följde sedan upp med sex medaljer under helgen (läs mer om de fyra andra i texterna bredvid), men det var också ett par som var nära.

Niclas Åkerström, exempelvis, slet hårt på 400 meter häck och slutade femma, blott 22 hundradelar från prispallen och en hundradel från fjärdeplatsen.

– Nästa gång ska jag komma mer förberedd, inga fler fjärdeplatser, sa han precis efter målgång då han trodde han blivit fyra.

Annons

Andreas Wulff blev femma i sin sista SM-start med ett spjutkast på 67,64, drygt tre meter från prispallen.

Växjö-tränaren Agne Bergvall konstaterar att hans adept Carolina Klüft gjorde vad man kunde förvänta sig.

– Snabbheten finns där, styrkan finns där och med en dåres envishet så tjatar jag om att det är hoppstyrkan som saknas.

Vad säger du om IFK Växjös insats som helhet då?

– Ungefär vad man kan förvänta sig. Lite tråkigt att inte ”Ullis” (Ulrika Johansson) fick vinna på långa häcken. I mina ögon är hon den bästa löparen, säger han och berömmer ännu ett namn:

– ”Fidde” Johansson. Skitskoj! Han slog väl Gunnar Tjörnebos klubbrekord från -53 eller något sådant, säger han om trean på 3000 meter hinder.

– Totalt sett tycker jag det är ett bra SM, avslutar tränare Bergvall.

SM-helgen bjöd i övrigt på ett par resultat av högsta klass. Emma Greens höjdseger på 1,96, Michel Tornéus längdvinst på 7,96 och Niklas Arrhenius diskuskast som mätte 63,87 är några exempel på internationellt gångbara resultat.

Under helgen tog även internationella stjärnor som Johan Wissman och Mustafa Mohamed nya SM-guld. Wissman efter en hård fajt på 200 meter, medan den sistnämnda fullbordade en historisk trippel med den storstilade segern på 5 000 meter efter att tidigare vunnit 10 000 meter och 3 000 meter hinder.

Daniel Olausson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons