Annons

Dubbla SM-starter för Tilda

Fyra lokala ekipage har kvalificerat sig för helgens ponny-SM i Vetlanda. Tilda Larsson från Ljungby RK startar i två klasser.
Sport • Publicerad 5 augusti 2014
SM-klara. Tilda Larsson och Munsboro Xena är laddade för SM i Vetlanda. Tolvåringen från Ljungby startar även med Tattygar Dexter.
SM-klara. Tilda Larsson och Munsboro Xena är laddade för SM i Vetlanda. Tolvåringen från Ljungby startar även med Tattygar Dexter.Foto: Filip Sjöfors

Redan vid hemmatävlingen i Sickinge i våras blev SM-biljetten klar för c-ponnyn Munsboro Xena. Och för bara någon vecka sedan blev det klart att snart tolvåriga Tilda Larsson får starta med ytterligare en ponny vid SM-tävlingarna i Vetlanda. Tattygar Dexter kvalificerade sig i klassen för b-ponnys. Att en ryttare har två ponnys till start i ett SM är unikt.

– Det är kul för det har inte hänt Ljungby ridklubb tidigare, säger Tilda Larsson.

Annons

Munsboro Xena har kunnat förbereda sig på en SM-start i flera månader. Tilda Larsson är dock lite försiktig med förväntningarna.

– Hon har varit lite förkyld innan, men nu är hon jättefin. Hon är mest med för att lära, men målet är väl att komma runt i alla starter, säger Tilda Larsson som dock har lite högre förväntningar på Tattygare Dexter, trots den färska SM-platsen.

– Hon är jättefin nu. Han hoppar jättefint och jag hoppas komma till b- eller a-final.

Hur har du förberett dem?

– Jag har ridit dem varje dag, ordentligt, säger Tilda Larsson.

C-ponnyn Munsboro Xena får lokal konkurrens i form av Annie Waldener och Krumelur som också kvalificerat sig. Ekipaget tävlar för Växjöorten. I den största klassen, d-ponny, finns ett lokalt hopp. Det är Annie Svensson och Poetic Star från Lammhult.

– Vi har tävlat lite lagom eftersom vi var klara redan förra hösten. Vi har inte behövt jaga några felfria rundor för att kvala, säger mamma Åsa Svensson.

Ekipaget genrepade med att rida grundomgångar i Dagstorp för två veckor sedan. I midsommarhelgen testade de SM-banorna i Vetlanda och det slutade med en klassvinst.

– Vi får försöka om det.

Tävlingarna i Vetlanda inleds med en frivillig välkomsthoppning på onsdag. Klasserna för b- och c-ponny inleder kvalet med stilhoppning på torsdag. Där bedöms samtliga ekipage och många kommer att sållas bort. De som har över tolv fel är borta från helgens tävlingar. Poetic Star och övriga d-ponnys inleder kvalet på fredag. På lördag avgörs vilka ekipage som tar sig vidare till söndagens SM-final.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons