Annons

Dyster Trojaprognos: går halv miljon back

Laget ligger sist i tabellen. Fansen kräver förändringar. Men Trojakassan är tom och publiktappet pekar på ett minus i halvmiljonklassen.
– Det finns absolut inga pengar att värva spelare för, säger ordföranden Roger Andersson.
Sport • Publicerad 17 december 2013
Trojas ordförande Roger Andersson.
Trojas ordförande Roger Andersson.Foto: 

Tisdagen i Ljungby inleddes med att supporterklubben Troja Support gick på krigsstigen. Förlusten borta mot Malmö kvällen före blev droppen som fick Troja Supports ordförande August Eliasson att ringa Roger Andersson. Ett samtal som inte föll väl ut. Eliasson kände sig överkörd av Trojabossen.

"Vi är fruktansvärt besvikna på Trojas attityd och bemötande gentemot oss supportrar i TS. Det här kommer kosta dem ordentligt. Vi kommer ta till stora åtgärder", skrev han på supporterklubbens forum.

Annons

På tisdagskvällen träffades dock Roger Andersson och delar av Trojas styrelse och företrädare för supporterklubben öga mot öga för att diskutera det uppkomna sportsliga läget.

– Det blev inte bättre efter mötet. Vi gick dit för att vi ville se någon form av förändring och de ifrågasätter om vi vill klubbens bästa. Det kändes inte roligt att höra efter alla tusentals kronor vi lagt ner och alla mil vi kört för att stötta Troja. Jag är riktigt besviken, säger August Eliasson.

Vad är huvudproblemet?

– Spelet. Framför allt spelet. Det har inte varit bra, Troja vinner inte matcherna och det är något som inte stämmer. Alla vet att Troja inte har några ekonomiska muskler, men något måste göras för att få publiken att bli sugen att gå på hockey igen.

Att förstärka spelarsidan är ett av supportarnas önskemål. Ett annat är, enligt August Eliasson, att tränaren Gunnar Leidborg byts ut.

Hur motiverar ni det?

– Väldigt många är missnöjda med Leidborg, han känns inte som rätt man att leda laget. Vi behöver en tränare med riktigt energi och ett go. Leidborg står mest i båset och ser oengagerad och trött ut.

Trojas ordförande Roger Andersson beskriver kvällens träff som "ett litet luftrensningsmöte som gick jättebra".

– Jag välkomnar ett nytt möte med supportrarna i slutet av januari. Jag har full förståelse för att supportrarna vill ha förändringar när det gnisslar lite i lagren, säger Andersson.

Fakta är följande: Troja ligger just nu sist i den allsvenska tabellen, där avståndet upp till säker mark är fyra matcher med där närmaste konkurrenterna Södertälje, Timrå och Asplöven har en match mindre spelad.

Annons

Om det säger Roger Andersson:

– Tabelläget är trist. Skit. Men vi kommer. Vi har en förbannat bra trupp i en jäkligt jämn tabell.

Men den Trojasupporter som önskar sig förändringar, vilka de än må vara, lär inte få någon god jul. Ekonomin är nämligen nästan lika dålig som den var för ett år sedan, då Troja tvingades sälja David Åslin och Ziga Pavlin för att rädda sig till acceptabla siffror i bokslutet.

På punkt efter punkt ligger årets budget i fas med hittillsvarande utfall, med två viktiga undantag. Sponsringen har inte blivit lika hög som förväntat och folk som vandrat genom vändkorsen i Sunnerbohov har varit för få. Trojas budget bygger på ett snitt på strax under 1900 åskådare under de 26 matcherna. Hittillsvarande snitt är 1620.

– Det saknas mellan 225 och 250 åskådare varje hemmamatch för att vi ska ligga i linje med budget. Om denna stora avvikelse fortsätter indikerar det ett ekonomiskt tapp på mellan 400 000 och 500 000 kronor, säger Roger Andersson.

En inte alltför djärv slutsats är därmed att inte en krona finns till att värva spelare för.

– Just nu har vi absolut inga pengar.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons