Ebba Andersson överlägsen på rullskidor

Sommarcupen på rullskidor i Falun.
Då sopade Ebba Andersson banan med konkurrenterna.
Rullskidor • Publicerad 2 juni 2022
Ebba Andersson vann med över 30 sekunders marginal när sommarcupen på rullskidor inleddes i Falun på torsdagen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Svenska sommarcupen på rullskidor inleddes med 15 kilometer individuell start på Lugnet i Falun på torsdagen.

Det må vara tidigt på säsongen – och på rullskidor – men Ebba Andersson höll inte igen när hon rullade fram på asfalten.

24-åringen vann till slut loppet med hela 31,6 sekunder (vinnartiden skrevs till 32.56,3) före Emma Ribom som slutade tvåa. Tredjeplatsen knep Moa Olsson, minuten bakom Andersson.

– Det här var mer än vad jag hade väntat mig, säger Andersson i Expressens sändning.

– Det har inte riktigt varit helt den uppstart jag önskat, när jag väl har startat upp har det successivt gått uppåt, men det har varit rätt trögt emellanåt också, jag är verkligen överraskad att det gick så bra som det gjorde. Jag är överraskad att det blev seger och att det blev med den marginal det blev.

Herrklassen vanns av William Poromaa med tiden 29.25,29. 21-åringen var 17,7 sekunder före tvåan Eric Rosjö. Trea slutade Anton Persson. Fjärdeplatsen knep blott 16-årige Alvar Myhlback, nio sekunder bakom Persson.

Tävlingshelgen i Falun är den första av tre deltävlingar i sommarcupen på rullskidor. Utöver Falun kommer tävlingarna även att avgöras i Linköping och Trollhättan.

I morgon fortsätter tävlingshelgen i Falun, då med sprint.