Annons

Efter djurplågerianklagelserna – regeln ändras

Den tyska hoppstjärnan Ludger Beerbaum anklagades i januari för djurplågeri, nu det tyska förbundet att man förbjuder touchering, något som tidigare ansetts som ett kryphål för djurplågeri.
Ridsport • Publicerad 10 mars 2022
Ludger Beerbaum anklagas för djurplågeri. Arkivbild.
Ludger Beerbaum anklagas för djurplågeri. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I januari publicerades videoupptagningar från Ludger Beerbaums träningsanläggning. Klippen visar hur 58-åringen och hans medarbetare använder sig av barrering, en otillåten träningsmetod som utsätter hästarna för smärta i syfte att få dem att hoppa högre eller bli mer försiktiga över hindren.

Nyheten slog ner som en bomb då Ludger Beerbaum är en av ridsportens absolut största stjärnor med bland annat fyra OS-guld på meritlistan. Enligt Beerbaums team handlade det inte om barrering utan om touchering, en mildare form där en längre stång används. Metoden är dock kontroversiell och förbjuden i alla europeiska länder utom Tyskland – fram tills nu.

Annons

Det tyska förbundet förbjuder nu det som ansetts vara ett kryphål för att kunna använda sig av barrering, skriver DN.

– Man får inte lämna sådana tomrum som den här regeln har gjort. I första hand naturligtvis för att värna djurskyddet, men även för hästsportens anseende i världens ögon, säger Internationella ridsportförbundets, Fei, chefsveterinär Göran Åkerström till tidningen.

– Sådant här får inte förekomma. Så enkelt är det. Det går inte att tillåta. Därför säger jag än en gång att det är bra att de nu sätter stopp för det.

Beerbaum utreds just nu av Fei, men är tills dess att utredningen är klar, fri att tävla.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons