Annons

Efter förlusten: Tuff resa mot Paris-OS

Vägen till Paris-OS var redan på förhand lång och svår.
Efter 2–3 hemma mot Spanien blir Sveriges resa än tuffare.
– Vi måste vinna, säger Magdalena Eriksson med tankarna på Nations League-mötet med Italien på tisdag.
Fotboll • Publicerad 22 september 2023
Svenskt depp, här Stina Blackstenius, efter Nations League-förlusten mot Spanien – och nu väntar en lång resa till OS i Paris.
Svenskt depp, här Stina Blackstenius, efter Nations League-förlusten mot Spanien – och nu väntar en lång resa till OS i Paris.Foto: Adam Ihse/TT

Frankrike är redan klart för OS nästa sommar, med tanke på att olympiska spelen avgörs i huvudstaden Paris.

Nationens direktplats innebär att det bara återstår två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet. De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats.

Annons

Vägen till Paris var alltså redan svår för Sverige.

Efter 2–3 hemma mot Spanien, då gästerna avgjorde på straff på tilläggstid, är Sveriges OS-resa betydligt tuffare.

– Vi måste studsa tillbaka redan på tisdag mot Italien, det finns inget annat, säger Magdalena Eriksson, som nickade in 1–0-målet i 23:e minuten, till SVT.

– Nu är den här matchen gjord. Vi får lära oss av det här, gå vidare och bli ännu bättre och komma ut som ett starkt lag på tisdag.

2–2-målskytten Lina Hurtig:

– Det är tufft. Vi lär väl vinna allt som är kvar, säger hon.

Zecira Musovic:

– Så klart är det extremt surt att inte få med sig någon poäng nu men samtidigt vet vi att det är ett bra Spanien vi möter, bra spelare som vi möter och det är inte självklart att få med sig poäng. Även om jag tycker att vi skulle ha haft det.

– Men det är många matcher kvar att spela, mycket kommer att hända.

Fakta: OS-kvalet

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons