Annons

Efter OS-skandalen – höjer tävlingsåldern

Konståkningens åldersgräns hamnade i fokus under OS i Peking då dopningsanklagade Kamila Valieva, då 15 år gammal, tilläts tävla vidare.
Nu kommer åldersgränsen på högsta nivå att höjas från 15 till 17 år.
Konståkning • Publicerad 7 juni 2022
Kamila Valieva, 15 år under OS i Peking, väckte stor uppståndelse. Arkivbild.
Kamila Valieva, 15 år under OS i Peking, väckte stor uppståndelse. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko AP/TT

Beslutet röstades igenom under tisdagen på Internationella skridskounionens (ISU) kongress i thailändska Phuket.

– Det är ett historiskt beslut, säger ISU-ordföranden Jan Dijkema enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Åldersgränsen kommer att höjas gradvis. Säsongen 2023–24 kommer åldersgränsen att vara 16 år och gränsen på 17 år verkställs året därpå.

Totalt röstade 100 länder för beslutet och 16 stycken var emot. Sverige var ett av alla länder som var för en höjning.

– Man ser att det finns ett stort stöd för det här mellan förbunden, säger Helena Rosén Andersson till TT.

Ser flera fördelar

Rosén Andersson är på plats på kongressen i Phuket, och hon anser att det finns många fördelar med beslutet.

– Framför allt blir det bättre förutsättningar för junioråkare att förbereda sig fysiskt och mentalt för tävling på seniornivå. Det leder till en hållbar idrott. Man ska vara tillräckligt mogen mentalt och fysiskt för att ta steget upp att tävla på seniornivå, säger hon.

TT: Finns det några nackdelar med att höja åldersgränsen?

– Nej, det kan jag inte se.

Dopningsskandal under OS

Ett förslag om att höja åldersgränsen för tävlande i seniorklassen från 15 till 17 år fanns redan på ISU:s bord när dopningsskandalen briserade under OS.

Det unga ryska stjärnskottet Kamila Valieva åkte fast för dopning i Peking. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsutredningen är ännu inte klar.

Josefin Taljegård, som tävlade i OS för Sverige, är även hon för en höjd åldersgräns. Under OS fick hon samma fråga men svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-VM än på senior-VM.

Annons

– Men nu har jag reflekterat mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgräns. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, sade Taljegård till TT förra veckan.

Bakgrund: Valievafallet

Den 15-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva lämnar ett positivt dopningstest i samband med de ryska mästerskapen i december 2021.

I OS i Peking ledde hon det ryska laget till OS-guld. Först dagen därefter bekräftas provsvaren från december och Valieva stängs av.

Efter en överklagandeprocess i Idrottens skiljedomstol Cas beslutas att Valieva får tävla vidare i OS. Cas ansåg att det skulle skada Valieva om hon inte får tävla, med tanke på hennes låga ålder och att hon inte testat positivt under OS.

Valieva påstod att hon av misstag fått i sig sin farfars hjärtmedicin.

Rysslands antidopningsorganisation Rusada har ännu inte kommit med något utslag i hennes dopningsärende.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons