Ponsiluoma på pallen: "Kände mig rätt slö"

Martin Ponsiluoma slutade tvåa i världscupsprinten i Hochfilzen och tog sin första pallplacering för säsongen.
Men den regerande världsmästaren var inte speciellt nöjd med sitt lopp.
Skidskytte • Publicerad 10 december 2021
Martin Ponsiluoma stod för säsongens hittills bästa skidskyttelopp i Hochfilzen.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Efter fem trevande tävlingar under världscupinledningen i Östersund slutade Martin Ponsiluoma tvåa i fredagens 10-kilometerssprint i Hochfilzen.

26-åringen, som tog VM-guld på distansen i Pokljuka i februari, bommade ett skott i liggande, sköt fullt i stående och var 14,3 sekunder bakom tyske segraren Johannes Kühn.

– Jag är nöjd med nio träff i dag. Hade väl lite flyt med kant in i stående. Skidåkningen var inte riktigt där jag ville i dag, jag kände mig rätt slö. Jag hoppas att det blir ett okej resultat ändå, sade Ponsiluoma till SVT innan han visste hur långt loppet skulle räcka.

Fördel med tidig start?

Kühn vann tävlingen på tiden 26.05,0 efter att ha bommat ett skott i stående. Segern var 30-åringens första i världscupkarriären. Trea blev överraskningen Anton Smolski, Belarus, som var 20,5 sekunder bakom Kühn och 6,2 bakom Ponsiluoma.

Både tysken och svensken hade valt tidiga startnummer (9 respektive 14) bland de drygt 100 startande. Något som kan ha bidragit till topplaceringarna när banan blev mer och mer svåråkt på grund av lös snö ju längre tävlingen pågick.

– Jag tror vi gjorde ett bra val att gå tidigt i dag, sade Ponsiluoma som inte varit på pallen individuellt sedan VM-guldet.

Jaktstart härnäst

Sebastian Samuelsson vann båda sprintävlingarna i Östersund vid månadsskiftet november–december. I Hochfilzen slutade svensken, med startnummer 20, på 14:e plats efter att ha bommat ett skott i liggande och två i stående.

24-årige Samuelsson, som var knappt 45 sekunder från segern, går ut en halvminut bakom Ponsiluoma i lördagens jaktstart över 12,5 kilometer.

Även Malte Stefansson (53:a i sprinten) och Peppe Femling (58:a) får åka jaktstarten. Däremot blir det inte så för världscupdebuterande Emil Nykvist (84:a) som slutade utanför topp 60.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs ett felaktigt antal åkare som får åka jaktstarten. Rätt ska vara 60.