Annons

Efter skräckskadan: "Glad få vara med och lira"

Två metallplattor och 17 skruvar i underbenet är resultatet efter skräckskadan.
Färjestads backstjärna Magnus Nygren njuter av att vara tillbaka.
– Jag är glad över att jag är där jag är och får vara med och lira, säger den 33-årige hemvändaren.
Ishockey • Publicerad 20 september 2023
Magnus Nygren är tillbaka hemma i Färjestad efter skräckskadan. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT

Den offensive backen med det fruktade skottet gjorde comeback för knappt två veckor sedan och har spelat i Färjestads två inledande SHL-matcher på hemmaplan.

Han väntar fortfarande på första poängen inför bortamatchen mot HV71 i Jönköping.

Annons

Supporterfavoriten Nygren är hemma igen efter sex säsonger i Davos.

Att han skulle vända hemåt inför den här säsongen blev klart dagen före julafton i fjol.

Knappt en månad senare kom skräckskadan. Den 22 januari bröt han underbenet i en match med Davos och oron spred sig i Färjestadslägret.

Nygren själv fruktade dock aldrig att karriären skulle vara över.

– Jag har varit fast besluten att det ska gå bra. Men man får jobba med sitt tålamod. Inte bli för hög när det känts bra och för låg när man haft dåliga dagar, berättar han.

"Klart svagare"

TT: Hur känns benet?

– Tillräckligt bra för att spela. Jag är klart svagare i vissa situationer och då får man använda hjärnan mer. Det blir lite annorlunda i vissa lägen, men jag får lära mig det. Eller så blir benet helt bra snart, säger han.

Han har två plattor och 17 skruvar i benet. Han vet ännu inte om det kommer att plockas ut innan karriären är över.

– Det blir en senare fråga, men det finns möjlighet till det och visioner att göra det. Men det beror lite på timing och när säsongen tar slut. Funkar det bra kanske jag kör så här karriären ut och tar bort det sedan, säger han.

Han har lagt ned massor av jobb för att komma tillbaka – men mycket återstår fortfarande för att komma tillbaka till sin gamla kapacitet. Inte så konstigt med ett åtta månader långt uppehåll.

"Prövning med tålamodet"

Annons

Han står fortfarande på noll poäng efter två matcher där har snittat drygt 20 minuter i istid.

– Nu är det en ny prövning med tålamodet, alla andra är långt före mig. Jag kan inte ha för höga krav på mig själv. Bara för att det känns bra nu kan man inte springa i väg och tro att man ska göra 50 poäng.

– Jag kommer att växa in i det alltmer och jag är nöjd med var jag står. Jag ska försöka bidra till laget så mycket som möjligt och bli varm i kläderna så fort det går, säger han.

Tränaren Thomas Mitell är nöjd med Nygrens framsteg. Färjestad är redan guldfavorit hos många, när Nygren når full kapacitet igen ökar förstås chanserna till en rolig vår i Karlstad.

– Han kommer ta steg veckovis eller månadsvis och bli bättre och bättre för oss. Mycket det han bidrar med när han gör bra byten och har puck är att han sätter i gång spelet med bra förstapass och dikterar tempot. Så jag tror att man får fler av hans bästa byten med tiden, säger Mitell.

Den landslagsmeriterade backen, 57 landskamper och ett VM-brons, har haft så fullt upp med sin rehabilitering och sig själv att han knappt hunnit landa i att han är hemma igen efter åren i Davos.

Jättejublet han möttes av inför premiären säger han att han missade.

– Jag hade alldeles för mycket med mig själv då så det missade jag. Det slog mig efter andra bytet att jag kunde titta runt lite och "just det, här är jag nu". Det är speciellt för mig att vara hemma igen, det betyder otroligt mycket, men det har varit så mycket annat, säger han lite urskuldande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons