Annons

Efter tuffa tiden – nu är Karlsson tillbaka på isen

Han åkte på en hjärnskakning i februari 2014. Knappt ett och ett halvt år senare har Björn Karlsson fortfarande inte spelat några fler matcher. Men nu är 26-åringen tillbaka på is.
Björn Karlsson
Växjö • Publicerad 21 juli 2015
Björn Karlsson är på bättringsvägen efter den svåra hjärnskakningen. Men något mål för en comeback har han inte satt upp: "Det enda jag tänker är om det går eller inte, det är det enda jag kan fokusera på. Sedan om det skulle fungera så får man ju ta det då och se hur lång tid det tar", säger han. Foto: Johanna Ursjö
Björn Karlsson är på bättringsvägen efter den svåra hjärnskakningen. Men något mål för en comeback har han inte satt upp: "Det enda jag tänker är om det går eller inte, det är det enda jag kan fokusera på. Sedan om det skulle fungera så får man ju ta det då och se hur lång tid det tar", säger han. Foto: Johanna Ursjö

Inför säsongen 2013/14 lämnade han Växjö Lakers med Malmö som ny anhalt. Men sejouren i den nya klubben blev inte särskilt lång för den Tingsrydsfostrade backen Björn Karlsson. I sin 38:e match för Malmö, hemma mot Karlskrona den 13:e februari 2014, åkte Karlsson på en hjärnskakning efter att ha fått en tackling mot huvudet. Hjärnskakningen visade sig vara allvarligare än vad som först var befarat.

– Med de smällarna man har fått mot huvudet innan så har det tagit en eller två veckor, sedan har man varit tillbaka i spel. Det trodde jag väl den här gången också. Men sedan blev det vecka för vecka, som blev månad för månad, som blev ett och ett halvt år. Det var inget man kunde tänka sig, säger Björn Karlsson.

Annons

Tiden gick. Första säsongen i Malmö avslutades och ytterligare en säsong fortlöpte utan att Björn Karlsson var tillbaka på isen. Men efter nästan ett år utan några större framsteg började Karlsson att besöka en smärtklinik i Lund. Där fick han hjälp av läkare, sjukgymnast och psykolog – och det var också där någonstans som det började vända åt rätt håll.

– Det första jag fick göra var att vara ute och cykla lite. Sedan märkte jag att det fungerade bättre och bättre. Nästa steg jag tog var att vara med laget lite i Malmö och att vara ute bland folk lite mer. Jag fick acceptera att det blev huvudvärk men fick försöka komma tillbaka på något sätt. Till slut gav det också med sig. Steget efter det var att börja träna lite smått allt eftersom. Det har varit små, små steg och små, små utmaningar varje gång, som har gett mig framsteg och som jag har kunnat ta.

I dag ser läget betydligt ljusare ut. Sviterna från hjärnskakningen gör sig allt mer sällan påminda.

– Livet flyter på igen. Det är så mycket bättre än innan. Jag kan ha några "downs" ibland, att jag får lite huvudvärk och så, men det är inte alls samma som jag har haft innan. Det går inte alls att jämföra, säger Björn Karlsson.

I mitten av förra veckan kom så den efterlängtade stunden – Björn Karlsson var äntligen tillbaka på is. Tillsammans med gamle Växjö Lakers-polaren Oscar Alsenfelt och Malmös Magnus Häggström körde Karlsson ett enklare ispass under cirka två timmars tid.

– Det fungerade bra. Men vi körde ganska lugnt, det var inga närkamper och sådant. Det är väl lite kvar innan jag vågar testa det.

Fortfarande är det en lång väg att vandra innan 26-åringen ens kan börja tänka på en eventuell comeback.

– Först och främst ska jag kunna köra igen, jag är inte säker på att det funkar än. Det kan jag inte vara förrän jag har testat ordentligt, om jag känner att det går med närkamper och sådant och inte får några symptom på huvudet, säger han och fortsätter:

– Sedan tar det väl också några veckor innan tajming och sådant skulle sitta. Men ja, först och främst ska jag bara se om det går att spela hockey igen, det är huvudgrejen, sedan får det andra komma som det kommer.

Knappt ett och ett halvt år har gått sedan den där smällen mot Karlskrona. Kontraktet med Malmö har gått ut och vad som händer med Björn Karlssons hockeykarriär återstår att se. Men han vet vad han vill.

Annons

– Jag vill verkligen spela hockey, det betyder mycket. Men skulle det inte fungera, om jag går in i närkampsspel och får huvudvärk, då får man ju inse att det inte fungerar liksom. Men jag hoppas att det fungerar, jag vill ju spela vidare, säger Björn Karlsson.

”Jag vill verkligen spela hockey, det betyder mycket”

Johan Fredriksson

FAKTA

Björn Karlsson

Ålder: 26

Position: Back

Moderklubb: Tingsryds AIF

Tidigare klubbar: Tingsryds AIF, Rögle J20, Växjö Lakers, Gislaveds SK, IF Malmö Redhawks.

Aktuell: Tillbaka på is efter knappt ett och ett halvt års skadefrånvaro.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons