Annons

Egypten till final efter straffrysare

Egypten är klart för final i Afrikanska mästerskapen.
Reservmålvakten Mohamed Abou Gabal blev stor hjälte med två räddningar i straffrysaren (0–0 efter förlängning) mot värdnationen Kamerun i semifinalen.
Fotboll • Publicerad 4 februari 2022
Egypten jublar efter att ha säkrat finalplatsen i Afrikanska mästerskapen efter en straffsparksrysare mot Kamerun i semifinalen. Målvakten Gabaski, längst till höger, blev stor hjälte.
Egypten jublar efter att ha säkrat finalplatsen i Afrikanska mästerskapen efter en straffsparksrysare mot Kamerun i semifinalen. Målvakten Gabaski, längst till höger, blev stor hjälte.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Seger efter straffar i åttondelsfinalen mot Elfenbenskusten.

Seger efter förlängning i kvartsfinalen mot Marocko.

Annons

Och nu: seger efter straffar i semifinalen mot Kamerun.

Egypten lär vara slitet i Afrikanska mästerskapen, när det nu vankas final mot Senegal – efter ännu en rysare.

– Vi är väldigt stolta över vad vi åstadkommit i dag men det finns ytterligare ett steg att ta, säger Egyptens assisterande förbundskapten Diaa al-Sayed efter matchen, sedan förbundskaptenen Carlos Queiroz visats ut.

al-Sayed föreslår att matchen mot Senegal skjuts upp till måndagen, för att ge spelarna tid att för återhämtning och förberedelser.

Precis som mot Elfenbenskusten var det – mot alla odds – reservmålvakten Mohamed Abou Gabal, även känd som Gabaski, som blev stor hjälte. Stjärnkeepern Mohamed El Shenawy utgick med en skada i åttondelsfinalen, varpå Gabaski räddade en straffspark.

Med El Shenawy fortsatt skadad motade Gabaski två straffar mot Kamerun – och när Kameruns Clinton N'Jie sköt utanför var det klart. Sjufaldiga mästaren Egypten är framme i sin tionde final i turneringen efter totalt 3–1.

Fel person på rätt plats

Så sent som 2017 möttes Kamerun och Egypten i final i Afrikanska mästerskapen, där Kamerun blev mästare. Ungefär fem år senare var det en finalplats på spel – och kanske var det nerverna som gjorde lagen försiktiga.

Egyptens storstjärna Mohamed Salah (Liverpool) var förhållandevis osynlig. I stället hade hemmanationen Kamerun flest och bäst lägen under ordinarie speltid. Men det säger inte så mycket, eftersom målchanserna i semifinalen var lätträknade.

– Vi är ledsna, liksom 27 miljoner kamerunier. Men så är fotbollen, säger förbundskaptenen Toni Conceicao efter matchen.

Olyckligtvis, för Kameruns del, var det fel person på rätt plats vid två tillfällen i den första halvleken. För i stället för skyttekungen Vincent Aboubakar – sex mål i turneringen – var det mittbacken Michael Ngadeu-Ngadjui som var framme. Först med en nick i kryssribban efter hörna i den 18:e minuten. Och sedan, efter en framskarvning på den efterföljande hörnan, med ett "avslut" från nära håll där bollen nästan helt missades.

Annons

Bortsett ett blytungt fräsande halvvolleyskott i utsidan av stolpen från uppskattningsvis 35–40 meter av Samuel Oum Gouet, fanns inte mycket av värde från den andra halvleken.

Vad gäller målchanser, vill säga. Egyptens välmeriterade förbundskapten Carlos Queiroz såg till att skapa dramatik när han under småstökiga former blev utvisad efter att ha fått två gula kort av huvuddomaren.

Förlängningen blev även den chansfattig och mållös varpå straffar följde. Och där var alltså Egypten starkast och kunde jubla på Olembé-stadion.

Första matchen efter tragedin

Det var första matchen på arenan i Kameruns huvudstad Yaoundé sedan tragedin förra måndagen. En stor folkmassa tryckte på för att ta sig in för åttondelsfinalen mellan Kamerun och Komorerna, trots att publikkapaciteten var reducerad till 80 procent på grund av covid-19.

Enligt vittnen uppstod trängseln när grindarna till arenan stängdes. Åtta personer klämdes till döds, och ytterligare 38 personer skadades i kaoset.

Därefter stängdes arenan av tills vidare, och kvartsfinalen mellan Egypten och Elfenbenskusten fick flyttas till Ahmadou Ahidjo-stadion.

Men i helgen meddelade Afrikanska fotbollsförbundet (Caf) att Olembé-stadion kunde öppna igen, och att arenan skulle stå värd för både en semifinal samt finalen.

I söndagens final – om den nu inte skjuts upp – ställs Egypten alltså mot Senegal, som slog ut Burkina Faso med 3–1 i onsdagens semifinal.

Fakta: Senaste finalerna

Fem senaste finalerna i Afrikanska mästerskapen:

2019: Algeriet–Senegal 1–0 (i Egypten)

2017: Kamerun–Egypten 2–1 (i Gabon)

2015: Elfenbenskusten–Ghana 9–8 (efter straffar, 0–0 efter förlängning, i Ekvatorialguinea)

2013: Nigeria–Burkina Faso 1–0 (i Sydafrika)

2012: Zambia–Elfenbenskusten 8–7 (efter straffar, 0–0 efter förlängning, i Gabon och Ekvatorialguinea)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons