Annons

Ekonomisk kris i Tingsryd

Tingsryds AIF har hamnat i en akut likviditetskris.
- Vi behöver snabbt dra in uppemot 400 000 kronor, säger Tommy Palmér, ordförande i den anrika ishockeyklubben.
En text på föreningens egen hemsida, som i rubriken kallas för en "nulägesbeskrivning", visar sig innehålla skrämmande uppgifter för Tingsryds hockeyvänner.
Sport • Publicerad 3 januari 2006

Bland annat kan man läsa att Taif "saknar medel att fullfölja innevarande säsong samt starta nästa".

Ett besked som ordförande Palmér kommenterar så här:

Annons

- De flesta ishockeyklubbar har mer eller mindre stora likviditetsproblem i januari eftersom det inte spelas några matcher kring jul. För vår del är emellertid läget extra allvarligt då vi under hösten haft mindre sponsor- och publikintäkter än budgeterat.

Ända sedan den stora razzian mot Taif för fyra år sedan har föreningen arbetat hårt med att sanera ekonomin. Nu är alla gamla skulder avbetalda och de krediter som den gången räddade föreningen undan konkurs amorterade.

Därför är besparingarna så gott som obefintliga. Det har i sin tur gjort föreningen extra känslig för negativa budgetavvikelser.

Trots stora ansträngningar är man till exempel fortfarande 300 000 kronor från att nå budgetmålet för sponsorintäkter.

- I en kommun av vår storlek finns en begränsad sponsorkaka. Förr hamnade större delen av den kakan hos oss i Taif, men numera har företagen valt att även sponsra travbanan, inomhushallen för fotboll och idrottshallen i Rävemåla. Därför har våra sponsorintäkter blivit mindre, säger Palmér.

Vad gäller publiksnittet budgeterade Taif med samma snitt den här säsongen som ifjol. Men säsongens snitt har blivit lägre än fjolårets. Då ska man veta att Taif ändå har bäst publiksnitt i hela division 1-serien och mer publik på sina hemmamatcher än många allsvenska klubbar.

- Jag vet att vi har förhållandevis bra publiksiffror, men trenden är ändå negativ, säger Palmér.

Alla kort på bordet

En ordförande som lägger alla kort på bordet när vi ber honom redogöra för det ekonomiska dagsläget.

- Vi har i dag 100 000 kronor på kontot. Men redan 12 januari måste vi betala in 200 000 kronor i skatter och sociala avgifter. Dessutom har vi vanliga skulder på 100 000 kronor.

Annons

Och 25 januari ska lönerna betalas ut. Förutom kanslichefens lön (en 60-procentig anställning) är det A-lagstränarens och spelarnas löner som ska betalas.

- Vi behöver helt klart dra in nya friska pengar för att klara av löneutbetalningarna den 25:e, säger Palmér.

Hur mycket pengar?

- Mellan 300 000 och 400 000 kronor. Jag ska träffa representanter för en bank nästa vecka för att undersöka lånemöjligheterna. Dessutom hoppas vi förstås på mer sponsorstöd. En idé är att få något företag att sponsra oss med en krona för varje åskådare som löser entré till hemmamatchen mot Olofström 25 januari, svarar Taifordföranden.

Men redan innan den matchen har Tingsryd fyra välkomna hemmamatcher, mot Jonstorp (8/1), Mörrum (13/1), Borås (18/1) och Kristianstad (20/1).

- Varje hemmamatch brukar ge ungefär 50 000 kronor i intäkter så de matcherna betyder ett tillskott i kassan på minst 200 000 kronor, vet Palmér.

Om inte Taif lyckas med sin akuta penningjakt kan det, enligt klubbens styrelse, bli fråga om mycket drastiska åtgärder.

- Jag hoppas verkligen inte att det ska behöva gå så långt, men ett alternativ är att omedelbart avveckla all verksamhet på A-lagsnivå för att istället fokusera på ungdomsverksamheten, säger Taifordföranden.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons