Annons

Känslosamt avsked av ikoner efter Elfsborgs seger

Elfsborg besegrade till sist nästjumbon Örebro med 3-2 och landade på fjärde plats i den allsvenska tabellen - men blev utan Europaplats.
Det var också veteranernas stora avskedsföreställning i en iskall Behrn arena.
Fotboll • Publicerad 4 december 2021
Elfsborgs Jacob Ondrejka gör 1-2 under lördagens fotbollsmatch i den sista omgången av allsvenskan mellan Örebro SK och IF Elfsborg på Behrn Arena.Foto: Kicki Nilsson/TT

Elfsborg kom från den tunga förlusten mot AIK i måndags då guldhoppet släcktes. Inför slutomgången levde boråsarnas hopp om topp tre och Europaspel - men då krävdes bortaseger mot det sedan länge nedflyttningsklara ÖSK och att Djurgården skulle tappa poäng mot Häcken.

– Nu gick det inte riktigt som vi ville i Djurgårdens match, men vi var tvungna att vinna och det gjorde vi, säger Holmén.

Per Frick bakom vändningen

Annons

Hemmalaget började piggast och skapade flera riktigt farliga lägen i första halvleken.

Efter 35 minuter dribblade ÖSK-yttern Jake Larsson in från vänsterkanten och skickade in första mål i det bortre hörnet.

Men efter pausen klev Elfsborgs anfallare Per Frick fram och låg bakom gästernas vändning.

Fem minuter in i andra halvleken kvitterade Frick när han stötte in bollen i öppet mål. Och kort därefter satte Jacob Ondrejka 2-1 till Boråslaget efter en fin kombination med Frick.

Men efter en knapp timme kvitterade Örebros Ahmed Yasin när han plockade ner bollen och satte den i nätet.

Fyra minuter senare placerade Elfsborgs anfallare Jeppe Okkels elegant in slutresultatet 3-2 från en bit utanför straffområdet.

Mittfältaren Samuel Holmén kom sedan in i slutminuterna och gjorde sin sista match för klubben där han sedan 2003 spelat A-lagsfotboll – och genom åren spelat över 200 allsvenska matcher.

"Det kom lite tårar"

– Jag känner bara glädje och lättnad nu. Jag är glad och stolt över de senaste säsongerna. Vi har byggt upp något väldigt starkt och utmanat om medaljerna två år i rad. Det finns inget som tyder på att det inte ska fortsätta så här. Vi har byggt en väldigt stark grund där de unga tar kliv hela tiden, säger Holmén.

Han tvekar inte när han ska lyfta fram sitt starkaste fotbollsminne:

– Det är utan tvekan 2006, jag hade kommit upp hela vägen från ungdomsleden och fick vinna ett SM-guld med min klubb, det slår allt annat i Elfsborgs väg.

Annons

– Men nu är det inte många gamlingar kvar i allsvenskan, tillägger han – skrattar och blickar bort mot ÖSK-veteranen Nordin Gerzic som också gjorde sin sista match i karriären med ett kortare inhopp.

Lagkaptenen Gerzic, som blivit historisk med flest allsvenska matcher någonsin för ÖSK, blev rejält avtackad efter matchen och var märkbart rörd.

– Såklart kom det lite tårar. Jag är tacksam, tänk att det ändå var så mycket folk på plats, det var inte direkt så att man satt och solade på läktaren, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons