Annons

Emil siktar högt med Tregaros stjärntrupp

Höjdhopparen Emil Svensson börjar träna med världsstjärnor – för att själv nå världseliten. 21-åringen från Växjö är ny i Yannick Tregaros träningsgrupp.
Sport • Publicerad 2 december 2010
IFK Växjös höjdhoppare Emil Svensson byter klubb. Nästa säsong tävlar han för Örgryte i Göteborg.
IFK Växjös höjdhoppare Emil Svensson byter klubb. Nästa säsong tävlar han för Örgryte i Göteborg.Foto: Filip Sjöfors

Vid lag-SM i höstas gjorde höjdhopparen sin sista tävling för IFK Växjö. Numera tävlar han för Göteborgsklubben Örgryte. För att kunna utvecklas flyttar han till Yannick Tregaros stjärnspäckade träningsgrupp.

– Jag får möta världens bästa inom friidrotten varje dag. Innan kunde det kännas lite tungt att gå till träningen när man visste att man skulle köra ett tufft pass själv. Nu är det betydligt enklare med en träningsgrupp. Då har du fem-sex andra att dela det jobbiga med, säger Emil Svensson.

Annons

Soloträningarna på Värendsvallen och i Tipshallen har bytts mot en gruppträning med Christian Olsson, Emma Green och Linus Thörnblad. Med i gruppen finns även fler höjd- och trestegshoppare som Joel Spolén och tidigare Växjöfriidrottaren Daniel Lennartsson.

– VI är ett jäkligt bra gäng höjdhoppare. Den största skillnaden är att vi hoppar mer än jag gjorde hemma i Växjö. Det är mycket hopp överlag. Jag sprang mer hemma och det kör vi mindre av här.

Emil Svensson tog själv kontakt med Yannick Tregaro och hörde sig för om en plats i träningsgruppen.

– Han funderade länge på det, men tyckte att det skulle passa bra. Vi har gjort en del förändringar nu direkt. Jag hoppar mycket höjd och har gjort ändringar i ansatsen och tekniken.

Emil Svensson förbättrade sitt personliga rekord med flera centimeter förra säsongen. Vid Världsungdomsspelen nådde han det som numera är det personliga rekordet, 2.18. Det gav bland annat en plats i Finnkampen.

– Naturligtvis vill jag höja mig redan till vintern och hoppa över 2.20, säger Emil Svensson som räknar med att börja tävla i slutet av januari. Innan dess väntar bland annat ett tre veckor långt träningsläger i Sydafrika.

Höjdhopparen är inte den enda friidrottaren som lämnar IFK Växjö. Emil Mann, Maria Bengtsson och Maria Biesert byter klubb och Smålandsposten har tidigare rapporterat att sprintern Erik Karlsson, häcklöparen Ulrika Johansson och spjutkastaren Andreas Wulff avslutar sina karriärer som aktiva. Den listan förlängs nu med Emma Magnusson. Hon har främst tävlat på 100 meter häck och har ett personligt rekord på 13.74. Under åren som aktiv har det blivit flera SM-medaljer och två Finnkamper.

IFK Växjö har också fått in ett par nya namn inför nästa säsong: Alexander Brorsson, 110 meter häck, Ida Carlsson, längd och sprint, Yuan-Zhong Wu, höjd samt Malin Johansson, sprint.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons