Annons

Emil Svensson siktar högt i första Finnkampen

Det var det stora målet för säsongen. I dag kämpar IFK Växjös Emil Svensson för att plocka svenska poäng i Finnkampen. Men höjdhopparen är bara en av flera lokala friidrottare som tävlar på Olympiastadion i Helsingfors.
Sport • Publicerad 27 augusti 2010
Höjdhopp. Emil Svensson debuterar i Finnkampen och hoppas ta poäng för Sverige.
Höjdhopp. Emil Svensson debuterar i Finnkampen och hoppas ta poäng för Sverige.Foto: Lena Gunnarsson

– Det är spännande. Jag kommer ihåg när jag var med i Ungdomsfinnkampen 2006. Då kikade man på den stora Finnkampen och kände att det var en bit kvar. Men det har gått rätt snabbt ändå, säger Emil Svensson inför kvällens höjdhopp.

När Linus Thörnblad saknas har, för ovanlighetens skull, en finländare hoppat högst inför tävlingen. Osku Torro är också överlägsen i statistiken med sina 2.32. Men bakom honom är det jämnt. Emil Svensson har fjärde bästa resultat. Han är tre centimeter bakom Erik Sundlöf och två bakom Mehdi Alkhatib. Några centimeter bakom Växjöhopparen finns övriga finländare. Viktiga poäng står på spel.

Annons

– Förhoppningsvis kan vi bli tvåa, trea och fyra och vinna grenen ändå, säger Emil Svensson som känner sig i bra form. 2.16 på SM förra helgen är ett tecken på det.

– Mitt mål var att ha två formtoppar under sommaren, en i juli och en nu till SM och Finnkampen. Det känns som jag är där och att formen finns där. Nu ska jag bara få ihop de tekniska detaljerna.

Först ut av de lokala hoppen är Alvestas släggkastare Stefan Kvist. Han kommer med självförtroende efter ett nytt personligt rekord och en silvermedalj vid SM förra helgen. Alvestakastaren var med i Finnkampen även förra året. Han slutade sist och möjligheterna att klättra i resultatlistan är små. Stefans färska personliga rekord är fem meter kortare än nästa resultat på årsbästalistan. Finske Olli-Pekka Karjalainen har bästa kastet med 76.94, tio meter längre än Stefan Kvist.

Olympiastadion i Helsingfors har renoverats och de nya löparbanorna invigs i samband med helgens tävling. Arrangören säger att banorna är "snabbast i världen" och det lovar gott för Carolina Klüft. Hon inleder sin helg med 100 meter och korta stafetten på fredagen. Carolina Klüft har tredje bästa tiden i startfältet. Framför henne finns svenskorna Lena Berntsson och Emma Rienas. Det är alltså upplagt för en trippel - och en seger i korta stafetten. På lördagen fortsätter Carolina Klüft med längdhopp och där är hon klar favorit med ett årsbästa som är nästan tre decimeter längre än närmaste konkurrent.

Svenska dampoäng hoppas även Ulrika Johansson, 400 meter häck, och Anna Wessman, spjut, fixa under fredagen. Ulrika Johansson är fyra och Anna Wessman är trea i årsstatistiken i respektive gren.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons