Annons

"En av få saker som kan mäta sig med VM-fotboll"

Efter 13 år som fotbollsexpert på Radiosporten tar Richard Henriksson klivet in i tv-rutan som programledare i Viaplays Premier League-studio.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2022
Radioprofilen Richard Henriksson leder på söndagen sin första sändning som programledare i Viaplays Premier League-studio.
Radioprofilen Richard Henriksson leder på söndagen sin första sändning som programledare i Viaplays Premier League-studio.Foto: Viaplay

Den uppskattade radioprataren gjorde sin sista sändning när Sverige slog Schweiz i sommarens fotbolls-EM. Sedan dess har han haft semester – och nött en hel del inför sin nya roll.

På söndagen slår han sig för första gången ned i programledarstolen för att tillsammans med expertkollegorna lotsa tv-tittarna genom de avslutande matcherna i säsongens första Premier League-omgång.

Annons

Richard Henriksson ser fram emot en säsong där många frågetecken väntar på att rätas ut.

– Vad är det för Manchester United som dyker upp på söndag? Var är Chelsea någonstans med allt som varit och spelare på väg ut? Vad kommer vi få se för Newcastle? Liverpool och Manchester City har nästan lagt en ribba för hur bra fotbollslag kan vara – kan de bli ännu bättre?

"Finns något överallt"

En snackis inför årets säsong är Qatar-VM som drar igång i slutet av november och komprimerar storligornas redan hårt pressade spelscheman ytterligare. En annan är nyförvärvens nyförvärv – Manchester Citys norske anfallsstjärna Erling Braut Haaland.

– Det häftiga med Premier League är att det finns något överallt, och man vet att det hela tiden dyker upp nya stora saker, säger Richard Henriksson.

TT: Vad kommer du att sakna från radion?

– Att vara på en VM-final i fotboll är svåröverträffat, men att bevaka Premier League är en av få saker som kan mäta sig med VM-fotboll.

Dubbel erfarenhet

Programledarrollen i Premier League-studion är en av de tyngre i svensk sportjournalistik, men det är med stor rutin i ryggen – både som fotbollsspelare och journalist – som Henriksson intar sin nya roll.

Fotbollskarriären, med dubbla SM-guld för Djurgården som höjdpunkter, avslutade han 2009 och sadlade därefter om till fotbollsexpert i Radiosporten.

Under åren som gått har han varit del av Sveriges största radioprogram Sportextra, med 1,8 miljoner lyssnare, rapporterat från VM-finaler och programlett när dansken Christian Eriksens hjärta stannade i direktsändning.

– Anspänningen finns där, men här känner jag att jag bidrar med något direkt, säger han.

Annons

I programledarteamet på Viaplay ingår sedan tidigare Jennifer Kücükaslan och Niklas Jihde.

Fakta: Henriksson tippar årets säsong

Premier Leagues bästa spelare?

Kevin de Bruyne.

Vilka tar hem guldet?

Manchester City.

Vilka åker ur?

Fulham, Bournemouth och Leeds.

Årets utropstecken?

Nykomlingen Nottingham Forest slutar topp tio.

Årets besvikelse?

Jag säger Chelsea, så får folk undra varför jag sade det.

Vem vinner skytteligan?

Det tror jag att (Mohamed) Salah gör.

Fakta: Henriksson tippar årets säsong

Fredag: Crystal Palace-Arsenal (21.00).

Lördag: Fulham-Liverpool (13.30), Bournemouth-Aston Villa, Leeds-Wolverhampton, Newcastle-Nottingham Forest, Tottenham-Southampton (alla 16.00), Everton-Chelsea (18.30).

Söndag: Leicester-Brentford, Manchester U-Brighton (båda 15.00), West Ham-Manchester C (17.30).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons