Annons

En poäng – men två dåliga nyheter

En bra nyhet och två dåliga för Tingsryds AIF. Att laget nu lämnat Sundsvall bakom sig i tabellen är den bra nyheten. Två förlorade poäng mot Oskarshamn och en ny skada är de dåliga.
Sport • Publicerad 2 december 2010
Markus Molin hakas, mitt i ett friläge. Domaren friar och i kontringen som följer gör Oskarshamn 1-3.
Markus Molin hakas, mitt i ett friläge. Domaren friar och i kontringen som följer gör Oskarshamn 1-3.Foto: Urban Nilsson
Christopher From-Björk rensar upp framför Axel Brage i Tingsrydsmålet.
Christopher From-Björk rensar upp framför Axel Brage i Tingsrydsmålet.Foto: Urban Nilsson
En bild av en typiskt decembermatch mellan två halv-griniga lag i desperat jakt på poäng.
En bild av en typiskt decembermatch mellan två halv-griniga lag i desperat jakt på poäng.Foto: Urban Nilsson

Efter suddentorsken med 3–4 inför 2?226 åskådare i Dackehallen sa Taiftränaren Kari Rauhanen:

– Jag kan inte mycket svenska, men det här är min slogan: Vi ger aldrig upp.

Annons

De fyra sista orden sa han på svenska, i övrigt är det bara engelska som gäller för Rauhanen.

Tingsryd gav aldrig upp. Inte ens när Simon Önerud prickade in 1–3 för sitt Oskarshamn gav Tingsryd upp. Detta trots att 1–3-målet föregicks av en situation där Taifs Markus Molin – mitt i ett friläge – revs ner framför Oskarshamnskassen.

– Det var en del i vårt lag som hade en dålig dag i dag. Även domare har dåliga dagar, men man kan inte ödsla energi på att bli arg på dem efter varje match. Över en hel säsong är feldomsluten ändå ganska jämnt fördelade, sa Kari Rauhanen.

Han skiftade friskt i anfallskedjorna under matchen.

Fjärdekedjan matchades sporadiskt, men å andra sidan tog den chansen i sitt första byte genom Henrik Thegels 1–0 i den första perioden.

Förstakedjan (Teemu Elomo, Jari Kauppila och David Fredriksson) matchades hårt och där fick Rauhanen skifta ytterforwards två gånger om. I början av den andra perioden fick nämligen Fredriksson ett rapp över handen och tvingades utgå. Läkar- undersökningar lär visa om något är brutet.

”Tuppen”, som Fredriksson kallas, ersattes till en början av Markus Molin.

Efter den andra pausen bytte Rauhanen tredjelänk igen, och placerade Matt Davidson med Kauppila/Elomo och framför Tom Koivisto och Robin Jacobsson som intakt backpar.– Jag ville samla all rutin i samma femma, motiverade Kari Rauhanen.

Kvintetten matchades skoningslöst efter Oskarshamns 1–3-mål. Kari Rauhanen visade att han inte tänkte ge sig, och han visade också tydligt vilken enhet som skulle få ansvaret att vända.

Det började med ett powerplay, som resulterade i 2–3 efter 12.13.

Annons

Det fortsatte med ett riktigt klassmål, där målskytten fintade bort en back och sedan pricksköt in kvitteringen.

Skarprättare vid båda tillfällena: Tom Koivisto.

Framspelare vid båda tillfällena: Jari Kauppila.

Under matchens sista sjättedel visade de vad spetskompetens innebär för ett lag.

Under de fyra senaste matcherna har finnarna fått dubblerad speltid jämfört med före tränar- bytet. En självklarhet, enligt Kari Rauhanen.

– Titta bara hur många poäng de gjort sedan jag tog över. Snart har de dubblerat poängskörden.

IK Oskarshamn kom till Tingsryd utan självförtroende, utan Tommy Salo och utan en seger på fyra raka försök. Salo kommer aldrig tillbaka, men ostkustlaget åkte från Kronoberg med nytankat självförtroende och en viktig seger i bagaget, efter att Andreas Valdix skjutit extrapoängen till IKO.

Det syntes att det var en decembermatch mellan två lag som slåss kring varsitt tabellstreck.

Det var en kämpa- och krigarmatch mer än något annat vi såg. Noterbart är att 18-årige Tingsryds- junioren Kevin Karlsson nu debuterat som A-lagsspelare. Han fick göra ett byte i går. Visserligen slutade det med Oskarshamns 1–3-mål, men som Kari Rauhanen sa:

– Han hade likaväl kunnat få ett assistpoäng till 2–2.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons