Annons

En revanschsugen världsmästare

Guld på JVM för drygt två veckor sedan.
Segerhöjden: 4,25.
På ungdoms-OS ska det bli högre.
– Jag är revanschsugen, säger Angelica Bengtsson, 17.
Sport • Publicerad 12 augusti 2010
Angelica Bengtsson siktar på en ny internationell titel.
Angelica Bengtsson siktar på en ny internationell titel.Foto: Urban Nilsson

I tisdags eftermiddag klockan 17 lyfte flyget från Arlanda. Första stopp blev Amsterdam.

Efter tre timmars mellanlandning i den holländska huvudstaden fortsatte sedan resan mot slutmålet: Singapore, där ungdoms-OS hålls 14-26 augusti (för friidrottarna gäller 17-23 augusti).

Annons

Det är där Angelica Bengtsson från Väckelsång siktar in sig på ett nytt mästerskapsguld.

– Det känns bara bra, när man tänker på var man ska landa. Det är sådant här man vill vara med på. Man blir jättetaggad och det är underbart, säger stavhopperskan.

– Känns som detta är det största mästerskapet för hela året. Motståndet är större än på JVM.

Den hon tänker på då är främst ett år yngre Liz Parnov, Australien, som inte fick delta på JVM. Hon ses på förhand som den största konkurrenten och hoppade 4,40 hemma i Perth i april.

Angelica Bengtssons bästa notering är som bekant 4,47, en höjd hon tog i kvalet till ungdoms-OS, i Moskva i maj.

– Kommer vara spännande att möta henne, men jag har stora chanser att vinna. Jag har självförtroende, men det blir svårt, konstaterar Angelica Bengtsson.

Cirka två veckor har gått sedan JVM-guldet, Sveriges blott femte genom tiderna.

– Ett guld är ett guld, men jag känner mig revanschsugen och vill hoppa högre (än 4,25). Jag hoppade bra på JVM och det kändes som jag hoppade bättre där än i Moskva. Jag hade inte satt upp någon speciell höjd före säsongen, men efter Moskva kände jag att det svenska rekordet (4,51) var väldigt nära, säger hon.

Veckorna mellan mästerskapen har innehållit en hel del träning.

– Jag har försökt bli starkare. Vi har kört hårt med styrkan, för att jag inte körde något i Kanada. Är jag starkare blir jag mer kraftfull i löpningen och har styrkan att pendla upp med staven. Men jag ska lätta på träningen när jag kommer dit, så jag blir toppad, säger Angelica Bengtsson, som valde att inte tävla något innan ungdoms-OS.

Annons

Detta trots att hon fick ett wildcard till DN-galan i fredags.

– Jag ville koncentrera mig på den här tävlingen. Skulle bara vara jobbigt om man hoppade jättebra på DN-galan. Då skulle man vilja att det kom i Singapore i stället. Och hade jag hoppat jättedåligt skulle jag ha mått dåligt för det. Ett mellanting kändes onödigt, säger hon.

Stavhoppskvalet i ungdoms-OS är tisdagen den 17 augusti, med final fyra dagar senare.

Per Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons