Annons

Enestubbe: Hallam har kastat ner en hel påse morötter till J20

Det var slaget om andraplatsen.En förlust för Växjö Lakers i SHL, men samtidigt en match som bättrar på Växjö Lakers rykte som utbildare av ung arbetskraft.
Publicerad 3 december 2016
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag kanske är gammalmodig här, men i en i övrigt genomkommersialiserad och detaljstyrd idrottsapparat älskar jag begrepp som egna produkter och egna juniorer.

Några egna produkter kunde visserligen Växjö Lakers inte visa upp i Gavlerinken den här lördagskvällen, men delvis på grund av att den ende egne produkten, Calle Rosén, går skadad fick vi se hela fem spelare som utbildats i Växjö Lakers juniorverksamhet.

Annons

Vi fick se den skicklige Viktor Andrén (J20-spelare i Växjö 2012-2014) mellan stolparna, som höll nere siffrorna med fina ingripanden genom hela matchen. Jag tycker inte att det är för tidigt att påstå att Andrén fått sitt stora genombrott under den här höstterminen i SHL.

Vi fick se Linus Högberg, 18, som smaskade i sig hela 22 minuter och 22 sekunders istid och som jag väljer att utse till lagets näst bäste denna match. Högberg och nestorn Cory Murphy var bästa backpar mot Brynäs och höll ögonen öppna på måndag när Tomas Montén presenterar truppen till kommande junior–VM. Jag blir inte förvånad om vi kommer att se Högberg på tv i Småkronornas dress under julen. Högberg håller på allvar på att etablera sig som SHL-spelare. Han är ung, han kommer att göra många misstag i framtiden men han har redan, genom frekvent spel i landets högsta liga, skaffat sig ett sunt självförtroende. Och jag vet att Philadelphia Flyers håller koll på sitt draftval från i somras.

Vi fick också se det andra raka SHL-framträdandet av den helt oprövade Lucas Nordsäter. 14 minuter senast mot Rögle och 12.34 nu. Ovärderligt och otroligt roligt för Nordsäter, som kanske borde ha attackerat Oskar Lindblom lite tuffare före 2–0-målet men som i övrigt gjorde en mycket fin insats.

Vi fick även se Ludwig Wistén göra sina första byten som SHL-spelare. Han fick spela 7.38 och gjorde det riktigt bra. Med maximalt flyt hade han rentav kunnat få resa hem med en målpuck i trunken.

Att på detta sätt kasta ner en hel påse morötter till Cam Abbott och hans J20-kämpar är naturligtvis värt en stor tumme upp för Växjö Lakerstränaren Sam Hallam. Istället för att rulla runt på lite färre spelare eller paniklåna in någon avlastande spelare från allsvenskan väljer han att ge de unga chansen. Från och med nu vet J20-spelarna att chansen kommer att finnas om de arbetar tillräckligt hårt.

Däremot finns det en hel del att klanka ner på vad gäller de spelare som normalt sett ska visa vägen för Växjö Lakers. När det gäller arbetet i egen zon och det uppoffrande defensiva spelet ska ingen klandras.

Men det var länge sedan jag såg ett Lakerslag skapa så ofantligt lite som denna lördag. Visserligen saknades en del spelare, men förutom Liam Reddox handlade det bara om backar. Och när då förstakedjan med Tuomas Kiiskinen, Robert Rosén och Olli Palola egentligen inte vid ett enda tillfälle lyckas skapa rejäl oro framför motståndarmålet – ja, då blir det väldigt svårt att vinna en hockeymatch. Detsamma gäller även för andra spetskvalitativa forwards.

Visst fick Lakers en del lägen, men man lyckades sällan eller aldrig gå rakt på mål. Forwards styrdes ut på kanterna varifrån de flesta avsluten kom. Och med en 188 centimeter lång Felix Sandström, som dessutom arbetar med en upprättstående spelstil i Brynäskassen skulle jag uppskatta chanserna att göra mål från kanterna till ungefär noll procent. Sandström fick en mycket behaglig resa fram till säsongens andra hållna nolla och det kändes lite som att det offensiva bränslet var slut i Lakerstanken.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons