Annons

Daniel Enestubbe: Lakers–Färjestad förtjänade bättre domare

När jag skriver detta har det rasslat duktigt i mejlboxen och sms-inkorgen.
Budskapet: domarinsatsen i Vida Arena höll inte måttet.
För en gångs skull håller jag med.
Växjö Lakers–Färjestad förtjänade ett bättre domarpar.
Daniel EnestubbeSkicka e-post
Växjö • Publicerad 17 november 2019
Daniel Enestubbe
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Harnebring och Daniel Winge i Vida Arena.
Andreas Harnebring och Daniel Winge i Vida Arena.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Sällan har det busvisslat så mycket på domarna under en enskild match som den i lördags.

Lakers Lakejer var tokiga och Färjestads tillresta följe i form av supportersektionen Bryggeriet såg lika frustrerade ut när märkliga beslut radades på varandra, när alldeles för många klara utvisningar aldrig verkställdes eller till synes normala företeelser renderade tvåor.

Annons

Jag tycker annars att jag under årets SHL-inledning sett ganska många matcher där domarna knappt märkts över huvud taget, där man sällan behövt lägga ögonen på domaren med den inneboende frågan: "Vad gör han nu?".

När spelare gör direkt svaga insatser får de höra och läsa det. Fråga bara valfri Lakersspelare. Nu tänker jag göra något så ovanligt som att inkludera även domarna i min kritik. Vad ett snudd på fullsatt Vida Arena bjöds på den här lördagen var ett dåligt matchledarskap. Andreas Harnebring och Daniel Winge lyckades aldrig få något flyt i tillställningen, de stämde inte i bäcken och satte någon nivå utan valde i en icke godkänd utsträckning att fria hellre än fälla.

Det här var en tuff match. Stenhård. Regelbrott lite varstans, framför allt en enormt stor andel spelförstörande moment; hakningar, fasthållningar, utboxningar, screeningar.

Växjö Lakers fick 2+2 minuters powerplay, Färjestad samma.

Om jag ska komma med en generell kritik mot SHL-domarna i allmänhet och inte lördagens domare i synnerhet är det denna: domarna verkar ha gjort det till en prestigegrej att "våga" ta så få utvisningar som möjligt. Jag kan omöjligt se hur detta ska gynna ett SHL som ständigt basunerar ut sitt mantra om att bli målgladare.

Det är inte bara den defensiva strukturen hos varje lag som gör SHL till en av världens målfattigaste ligor. Även domarna har en stor del i de ofta knapra resultaten och här finns väldigt mycket att ta efter NHL, som för fem, sex år sedan befann sig i samma mardröm men därefter har reformerat regelboken och bestraffat just de spelförstörande momenten stenhårt.

Varken Sam Hallam eller Johan Pennerborn var nöjda med domarinsatsen. Ingen av dem brukar vara rädda för att rikta sylen mot rättsskiparna, men jag tyckte mig märka en genomtänkt men ovanligt diplomatisk mesighet hos de båda. Hallam ville inte ens svara på min fråga om vilken förklaring han fått från domarna angående Brendan Shinnimins utvisnings/mål-situation, där domarna valde att 1) döma bort målet och 2) inte döma utvisning till Färjestad eller straff till Växjö (som även kunde ha varit ett alternativ). Hallams val att inte kommentera tolkar jag som att han själv gjorde bedömningen att det inte skulle gynna honom eller Lakers att bjuda på en rubrik i det här läget.

Det kan jag köpa, eftersom Växjö Lakers har och har haft helt andra saker än domarnivån att tänka på den här hösten.

Lakers ser bättre ut nu, på alla punkter utom i powerplay, laget tog tredje raka segern, har fått jackpotutdelning på sin värvning av Ilari Melart och även fått till en ny, tydlig och i allt väsentligt hållbarare hierarki i försvarsbesättningen sedan även Miika Koivisto anslutit.

Här saknas innehåll

Viktor Andrén har dessutom visat att han har förmågan att studsa tillbaka direkt. Efter den miserabla Leksandsmatchen (då tänker jag egentligen mer på hans två första insläppta mål än på dundertavlan som gav Leksand tre poäng) har Andrén, också med stor hjälp av sitt försvar, bara släppt till fyra mål på tre segermatcher.

Annons

Växjö Lakers har steppat upp.

Det är dags att även domarna gör det.

Annons
Annons
Annons
Annons