Annons

Daniel Enestubbe: Money talks – eller inte

Pengar är allt i hockey, eller hur?
Nej, det är det inte.
Det visar de värvningar som Växjö Lakers slängt upp hittills.
Daniel EnestubbeSkicka e-post
Växjö • Publicerad 16 april 2019
Daniel Enestubbe
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jonas Engström, knappast i Växjö Lakers för pengarnas skull.
Jonas Engström, knappast i Växjö Lakers för pengarnas skull.Foto: P√ÑR OLERT, PvÑR OLERT

I går avslöjade vi att Jonas Engström, som stundtals bar IK Oskarshamn på sina axlar fram till SHL, väljer att flytta tolv mil inåt landet.

Växjö Lakers blir nästa klubbadress och ganska kort efter att avslöjandet satts på social mediemarinad framkom en klassisk aspekt i sillytider, nämligen denna:

Annons

Växjö Lakers lockade med pengar.

Och så är det väl?

Eller?

Svaret är både ja och nej.

Pengar är något vi alla behöver och det är klart att Jonas Engström kommer att få lön även av Växjö Lakers.

Men begreppet money talks stämmer samtidigt inte in på alla typer av hockeyspelare.

Det finns speciellt ett segment där pengarna i förstone är sekundära för att i sistone kunna bli primära. Jonas Engström är en spelare som tillhör detta segment.

Vid 28 års ålder befinner han sig mitt i en karriär som om inte alltför många år kommer att börja plana ut och peka neråt. Har man inte spelat en enda SHL-match från start vid 28 års ålder (gissar att de 34 matcherna för SSK 2010 och 2011 mestadels var förlagda till bänkplats) och nu får möjligheten att göra det finns det en sak som slår ut pengar alla dagar i veckan.

Möjligheten till utveckling.

Det är där, och inte med sedelbuntarna i hand, som Henrik Evertsson kommer in. Jag är beredd att sätta det mesta av vad jag äger och har på att Evertsson inte har erbjudit Engström någon drömlön. Känner jag Evertsson rätt är det inte ens säkert att budet trumfade Oskarshamns eget.

Annons

Det finns, tror jag, andra saker som blev avgörande.

Saker som bevisats genom exempelvis Calle Rosén, Philip Holm, Pontus Netterberg, Joel Persson och Eric Martinsson. Det är exempel på spelare som i närtid och i varierande grad fått en trampolineffekt av sin tid i just Växjö Lakers.

Vi kan även nämna Linus Fröberg eller varför inte Dennis Everberg, som nobbade ett högre bud av Rögle för att han såg Växjö som en klubb där han kunde utvecklas optimalt. I dag spelar Everberg final i Schweiz med sitt Zug, efter att dessförinnan gjort två förmodat mycket välbetalda säsonger i KHL.

Nu tror jag kanske inte att Jonas Engström siktar på KHL och NLA i första hand, men han siktar nog utan tvivel på att bli en etablerad SHL-spelare med stegrande lönenivåer. Med den starka karaktär han besitter skulle jag nog påstå att Engström har goda chanser att få just den skjutsen i karriären just i Lakers eftersom Lakers gjort sig kända för just att få utveckling på spelare.

Även i övrigt ser värvningsstrategin ut på ett liknande sätt. Varken Marcus Sylvegård, Ludvig Nilsson, Fredrik Karlström eller Linus Nässén har kommit till Växjö för pengarna i utan för att i framtiden kunna välja ett klubbalternativ för pengarnas skull.

Genom att locka till sig unga hungriga talanger och karaktärsstarka spelare mitt i karriären istället för stagnerade SHL-halvveteraner skapar Lakers och Henrik Evertsson sig ett jättelikt manöverutrymme när det sedan kommer till det skikt där pengarna är allt: stjärnorna. Lägg därtill utköpet av den floppande backen Niklas Burström som lär ha haft en månadslön på en bit över 200 000 kronor i månaden och alla förstår att det finns väldigt gott om pengar kvar när spetsarna ska värvas in i laget.

Annons
Annons
Annons
Annons