Annons

England: "Tjejer förtjänar att få spela fotboll"

Bara 63 procent av alla skolor i England erbjuder tjejer att spela fotboll på idrottslektioner. I ett öppet brev vädjar Englands EM-guldvinnande landslag till nästa premiärminister om förändring.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2022
Engelska damlandslaget vill att alla tjejer ska kunna spela fotboll i skolan. Arkivbild.
Engelska damlandslaget vill att alla tjejer ska kunna spela fotboll i skolan. Arkivbild.Foto: Leila Coker/AP/TT

Just nu erbjuder bara 63 procent av alla skolor i England tjejer att spela fotboll på idrottslektionerna, rapporterade det engelska fotbollsförbundet, FA, när det lanserade en kampanj i oktober i fjol för att inkludera tjejer i fotboll.

England ska välja ny premiärminister den 5 september där förre finansministern Rishi Sunak ställs mot nuvarande utrikesministern Liz Truss.

"Vi vill att deras drömmar ska slå in"

Annons

Nu efter EM-guldet vill det engelska damlandslaget se en förändring och vädjar till vinnaren i ett öppet brev:

"Vi - de 23 spelarna i det engelska damlandslagets EM-trupp - vill att ni ska prioritera att investera i tjejers fotbollsspelande i skolorna, så att alla tjejer har ett val", skriver laget.

"Verkligheten är att vi inspirerar unga tjejer till att spela fotboll bara för att sedan se dem komma till skolan och inte få spela. De förtjänar att få spela fotboll på lunchen, de förtjänar att få spela fotboll på idrottslektionerna och de förtjänar att tro på att de någon gång kan spela för England. Vi vill att deras drömmar ska slå in".

Kandidaten har svarat

Landslaget vill att det ska införas två timmar idrott i veckan där fotboll ska vara en del av läroplanen. Rishi Sunak har själv svarat med ett inlägg på Twitter :

"Jag tror stenhårt på hur viktigt det är med sport för barns utveckling och skulle älska att se alla skolor införa två timmar idrott i veckan".

Damernas fotbolls-EM blev en succé med nytt åskådarrekord för både herrar och damer. Finalen mellan England och Tyskland sågs av 87 192 personer på Wembley. Enligt BBC sågs matchen av 17,4 miljoner tv-tittare och ytterligare 5,9 miljoner strömmade den.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons