Enkelt spel gav enkel seger

- Vi gjorde allting fel.
Den förre Tingsrydstränaren Lenny Eriksson, numera i Nyköping, var bister efter matchen mot Växjö.
Det hade han anledning att vara.
Växjö vann med 8-2 (2-0, 1-2, 5-0) utan att förta sig.
Sport • Publicerad 7 januari 2006
4-2. Johan Andersson (bakom målet) och Torsten Yngveson ser Christian Jacobssons skott segla in bakom Ville Koivula. Nyköpings Niklas Olausson (nummer 26) kan bara konstatera att det blir en lång kväll i Växjö ishall. Foto: STEFAN NILSSONFoto:

Södermanlänningarnas tränare hade helt rätt - Nyköping hade inte många rätt i den här allsvenska matchen. Laget som i fjol slog Växjö Lakers i play off 1 till elitserien var blekt, slarvigt och segt. Växjö var dåligt i andra perioden, men annars bör tränare Joakim Fagervall vara nöjd.

- Inför matchen pratade vi om farten i spelet, att vi skulle ligga högt och spela oerhört enkelt. Det lyckades vi med från start, säger han.

Samtidigt slarvade de storväxta Nyköpingsspelarna ofta i uppspelsfasen. Redan efter 1.36 fick Johan Andersson den första jättechansen efter en brytning, men Växjöbekante Ville Koivula räddade. Den gången. När Christian Jacobsson dök upp från en tur bakom målet och lade in pucken "köksvägen" hängde Koivula inte med.

2-0 styrde Torsten Yngveson in, efter att Johan Ejdepalm skjutit. Matchen verkade vara punkterad redan efter 13.12 minuter.

Men i andra perioden föll Växjö in i Nyköpings tempo (eller snarare brist på tempo). Nyköping gjorde en ovan påhälsning i anfallszon och tilläts skjuta tre gånger på raken. Det tredje skottet, avlossat av Gustav Gräsberg, gick in.

2-2-målet var riktigt ologiskt, då det kom när Nyköping var en man mer på banan. Gästerna hade annars svårt att ens ta sig in i offensiv zon i powerplay. (Nyköping är dessutom näst bäst i allsvenskan på att släppa in mål med en man mer på banan. Mer om det senare.) Nu träffade Johan Åhnelöfs skott lagkompisen Rickard Karlssons skridsko och Nyköping hade kvitterat efter 34.59.

- Mer tur än skicklighet att vi lyckades få in de två målen, konstaterade Lenny Eriksson efter matchen.

Växjö såg ut att vara på väg mot ett jättefiasko. Men den rödgula maskinen återtog initiativet, med hjälp av lite klapp-klapp-spel av sovjetiskt snitt. Med 1.58 kvar av andra perioden hittade Johan Ejdepalm Christian Jacobsson bakom mål. Christian hittade i sin tur Johan Andersson, som hittade rätt bakom Ville Koivula.

Lenny Eriksson försökte möblera om i femmorna under den sista pausen, men det verkade bara förvirra Nyköpingspelarna ännu mer. Christian Jacobsson hängde in 4-2 efter 45.23 och en minut och en sekund senare säkrade Jarno Pikkarainen hemmasegern när han petade in 5-2.

Växjö hade fått upp farten ordentligt. Nyköpingsspelarna verkade vilja vara någon annanstans. Och var det ofta också.

6-2 satte Aki Heino, efter att Andrée Persson spelat bort den siste Nyköpingsförsvararen. I numerärt underläge.

Heino gjorde även 7-2, när Koivula tappat fotfästet och övre delen av målet var helt öppen.

8-2 gjorde lagkaptenen Torsten Yngveson, efter 18.29. I numerärt underläge.

För första gången sedan den 25 februari 2004 hade Lakers gjort åtta mål i en seriematch (8-0 borta mot Örebro då).

- Att vi fick 3-2 i slutet av andra perioden var oerhört viktigt. I den tredje fortsatte vi att följa matchplanen. Vi pressade dem hela tiden och då rann siffrorna iväg, säger Joakim Fagervall.

Mindre nöjd var Fagervall med att backen Peter Messa ådrog sig en befarad näsbensfraktur. Per Sundbom spelade inte heller, på grund av sitt ryggskott.