Annons

Erik Liljequist närmar sig toppen i O-ringen

Folkligt, fullsatt och nästan festligt för Erik Liljequist som blev tolva på onsdagskvällens sprint i Halmstad. – Jag gjorde mitt bästa men det räckte inte riktigt.
Sport • Publicerad 26 juli 2012
Sprintorientering är inte Frida Bakkmans favorit-disciplin.Foto: magnus grahn
Sprintorientering är inte Frida Bakkmans favorit-disciplin.Foto: magnus grahnFoto: 
Erik Liljequist, före detta OK Älme, avancerade vid gårdagens sprintdistans upp till 20:e plats i sammandraget i O-ringen.Foto: magnus grahn
Erik Liljequist, före detta OK Älme, avancerade vid gårdagens sprintdistans upp till 20:e plats i sammandraget i O-ringen.Foto: magnus grahnFoto: 

OK Älmes bidrag till orienteringssocieteten behärskar den snabba och intensiva sprintdisciplinen men höll inte tillräckligt hög fart och distanserades nu med 48 sekunder av täten.

– Det är alldeles för mycket, menade Liljequist.

Annons

Nu avancerade han upp till 20:e plats i sammandraget.

– Skönt att vara topp-20 och det är viktigt att vara där inför fredagens jaktstart, menade Erik som dock först ska klara av dagens långdistans norr om Halmstad.

Det såg ut som om Jerker Lysell skulle vinna men Hälsinge-löparen hade hoppat över ett staket som var otillåtet att passera. Därför gick segern till Europamästaren och Erik Liljequists klubbkamrat i Södertälje-Nykvarn, Jonas Leandersson.

Alla uppskattar dock inte den publikfriande sprintorienteringen

– Det är läskigt med så mycket folk, tyckte till exempel Frida Bakkman.

Det där med att varje rörelse registreras av publiken är orienterarna inte vana vid.

– Sprint är så speciellt och bitvis är det nästan hemskt, kommenterade Frida Bakkman

23-åriga Bakkman – uppväxt i Lessebo – bor numera i Falun. Hon är för övrigt sambo med landslagsorienteraren Fredrik Johansson och båda tävlar för IFK Lidingö som är en av världens bästa klubbar, främst när det gäller stafett. Om två veckor är hon färdig med sina studier till ingenjör med inriktning mot teknisk fysik.

– Där jag får jobb får sedan styra vart vi flyttar.

Frida Bakkman har under säsongen närmat sig Sverigetoppen och inte minst i medeldistans, men sprint har alltså inte blivit hennes grej. Onsdagens 46:e plats bekräftar också detta. Inför de två avslutningsetapperna är Frida, som är 28:a i sammandraget, försiktig.

Annons

– Jag har inte fullföljt O-ringen på hur många år som helst så nu får målet bli att fullfölja.

Annika Billstam var den som i går orienterade snabbast i damklassen och var tre sekunder snabbare än tvåan, norskan Anne Margrethe Hausken Norderg.

I sammandraget återtog fjolårsvinnaren Tove Alexandersson ledningen och på herrsidan leder är Thierry Gueorgiou nu ensam ledare.

GRAHN-TOPPEN

Folkfesten

Minst 10 000 kantade Halmstads gator för att beskåda orienteringselitens framfart.

Vilodagen

 På den fjärde dagen vilade alla utom senioreliten. Vilan ägnades åt shopping, äventyrsland, stranden och mycket annat.

Halmstad

En härlig sommarstad som i likhet med andra städer världen satsat på att utveckla ett waterfront, och det ser riktigt trevligt ut där utmed Nissans flodbank.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons