Annons

Eriksson: "Känner att jag gör direkt skillnad"

Magdalena Eriksson fortsätter att göra sin röst hörd.
Och landslagsstjärnan känner att hon gör något väldigt betydelsefullt.
Fotboll • Publicerad 11 juli 2021
Magdalena Eriksson.
Magdalena Eriksson.Foto: Adam Ihse/TT

Magdalena Eriksson har länge varit en stark röst för mänskliga rättigheter. Den svenska mittbacksklippan, till vardags i Chelsea, skrev i fredags en kolumn på sajten The Athletic. Eriksson reagerade på att Europeiska fotbollsförbundet Uefa inte tillät att Allianz Arena i München skulle lysas upp i regnbågsfärger under EM-matchen mellan Tyskland och Ungern.

– Det kändes viktigt när just ett sådant stort ämne som jag brinner för kom upp under mästerskapet, säger Eriksson.

Annons

Texten fick stort genomslag och responsen har varit stor.

– Nu har jag inte aktivt sökt upp och läst varje kommentar för man vet att det kan vara lite si och så med det. Men det som har nått mig har varit väldigt positivt om hur viktig debatten är att föra. Det har varit jättekul, säger hon.

"Det inspirerar mig"

Eriksson använder också sin plattform på flera sätt.

Hon är i en relation med lagkamraten Pernille Harder och på Alla hjärtans dag bjöd de in sina följare till att prata om hur det är att vara hbtq-person. Eriksson och Harder skänker även en procent av sin inkomst till en organisation som utbildar ledare om hbtq-frågor och hur man ska behandla ungdomar för att skapa en trygg miljö.

– Jag känner att jag har skapat en bra plattform. Det är många som följer mig, ser upp till mig och skriver till mig. Tjejer och killar över hela världen har hört av sig om hur tufft de har det eller hur mycket det betyder för dem att jag är öppen med vem jag är tillsammans med och står upp för mänskliga rättigheter, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det går ner på individnivå. Det är det som inspirerar mig och gör att jag vill tala ut om vissa frågor. Det känns väldigt viktigt.

Eriksson i tv-rutan?

I klubblaget Chelsea har Eriksson hyllats stort av sin tränare Emma Hayes för hennes sätt att leda, kommunicera och visa empati. Hayes har i sin tur hyllats stort i Storbritannien för sina insatser som tv-expert under fotbolls-EM.

– Vanligtvis kan det vara så att kvinnor får utstå ganska mycket kritik när de är med i herrfotboll och tycker och tänker. Det känns jättekul att en kvinna, i ett stort fotbollsland som England, kan gå in som expert och att man lyssnar på vad hon faktiskt säger, tar till sig det, hyllar henne för det hon säger och inte kritiserar för något annat, säger Eriksson.

TT: Är det en roll som hade passat dig?

– Det vet jag inte. Jag har inte testat på det. Jag har fått förfrågan några gånger men det tajmar oftast dåligt med min semester. Skulle jag vilja göra något sådant så skulle jag behöva vara helt insatt – jag är ett extremt kontrollfreak. Men det är klart att det är en potentiell möjlighet efter karriären, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons