Annons

Etiopiska tripplar i Stockholm Marathon

Efter 4,2 mil i ett sommargrönt Stockholm kunde Ashenafi Moges springa i mål som segrare i Stockholm Marathon på 2.10.32, den näst snabbaste segertiden någonsin.
– Jag är superglad, säger Moges i TV4.
Friidrott • Publicerad 3 juni 2023
Ashenafi Moges, Etiopien, går i mål som segraren i Stockholm Marathon 2023.
Ashenafi Moges, Etiopien, går i mål som segraren i Stockholm Marathon 2023.Foto: Christine Olsson/TT

Direkt fick en tätklunga om cirka tio löpare en ordentlig lucka till de där bakom, och i ungefär halva loppet höll de ihop. Men i samband med att 2,1 milspunkten passerades på grönskande Djurgården ökade farten lite och tätklungan drogs ner till åtta löpare.

Samuel Tsegay, tävlandes för Ljungskileklubben Hälle, hade dittills sprungit med smart, sällan allra längst fram men aldrig mer än några steg från ledningen.

Annons

På kuperade Södermalm fick dock Tsegay till slut släppa, med ungefär 12 kilometer kvar.

Till slut blev det Moges som korsade mållinjen som segrare efter att ha ryckt från landsmannen Derara Hurisa med några kilometer kvar. Även på tredjeplatsen blev det Etiopien genom Tsegaye Mekonnen.

Tsegay blev bästa svensk på sjätte plats, knappt fyra minuter från segern.

Även på damsidan blev det en etiopisk trippel.

En kvartett löpare bröt sig loss tidigt, men avgörandet i tävlingen kom mycket tidigare än i herrloppet. Sifan Melaku ryckte ifrån konkurrenterna med ungefär 15 kilometer kvar av loppet och kunde ohotad springa i mål på 2.30.39. Hon var 2.47 minuter före Sorome Negash och fem minuter före Yenenesh Dinkesa.

Carolina Wikström blev bästa svenska på fjärde plats, 6.13 efter Melaku.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons