Annons

Tusentals köade för att ta farväl av Pelé

Under ett dygn får brasilianarna ta ett sista farväl av Pelé vid likvakan på fotbollsarenan i hemstaden Santos.
Fotboll • Publicerad 2 januari 2023
Marcia Aoki, änkan till Pelé, håller rosenkransen över fotbollsgiganten under likvakan på Vila Belmiro-arenan i Santos.
Marcia Aoki, änkan till Pelé, håller rosenkransen över fotbollsgiganten under likvakan på Vila Belmiro-arenan i Santos.Foto: Andre Penner/AP/TT
Fifa-ordföranden Gianni Infantino i samspråk med Pelés änka Marcia Aoki.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino i samspråk med Pelés änka Marcia Aoki.Foto: Andre Penner/AP/TT
Många brasilianare ville ta ett sista farväl av "fotbollskungen" Pelé på fotbollsarenan i Santos.
Många brasilianare ville ta ett sista farväl av "fotbollskungen" Pelé på fotbollsarenan i Santos.Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Utanför fotbollsarenan i Santos var det fullt med anslag med Pelés namn och tröjnummer.
Utanför fotbollsarenan i Santos var det fullt med anslag med Pelés namn och tröjnummer.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

På måndagsförmiddagen, brasiliansk tid, inleddes den 24 timmar långa likvakan för fotbollslegendaren, som avled i torsdags vid 82 års ålder. Den öppna kistan står i mittcirkeln på fotbollsarenan i Santos, Vila Belmiro, där Pelé firat många triumfer under sin karriär.

Tusentals brasilianare köade för att hedra och ta ett sista farväl av fotbollskungen, som avled på ett sjukhus i São Paulo efter att lång tids cancersjukdom.

Annons

Bland de första som hedrade Pelé fanns Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino och Sydamerikas fotbollsordförande Alejandro Dominguez.

På läktarna, som tar 16 000 åskådare, finns tre flaggor. Den ena med en bild av Pelé i sin berömda tröja med nummer 10 på ryggen, den andra med texten "Länge leve kungen" och den tredje med texten "Pelé 82 år".

På tisdagen kommer kistan att föras i procession genom Santos gator och passera förbi Pelés 100-åriga mammas hem. Enligt medier i Brasilien är modern, Celeste, dement och har inte förstått att hennes berömda son har gått bort.

– Hon är inte medveten om det, sade Pelés syster Maria Lucia do Nascimento i fredags enligt AFP.

Pelé kommer sedan att begravas i ett särskilt mausoleum, med endast familjen på plats, på begravningsplatsen Necrópole Ecumênica i Santos.

Pelé har fortfarande ett hus i staden där han levde i större delen av sitt liv. De sista åren bodde han i Guarujá.

Pelé, född Edson Arantes do Nascimento, anses vara en av världens genom tiderna bäste fotbollsspelare med tre VM-guld. Han gjorde 1 283 mål under sin 21-åriga karriär, de flesta när han spelade med Santos.

Mängder med blommor har placerats utanför Vila Belmiro och hela Santos pryds av anslag med hyllningar av "Fotbollskungen".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons