Annons

Ett uppsving för fälttävlan

Det är stenhårt i elitserien i ponnydressyr. Delad ledning och endast ett lag går vidare till lag-SM senare i höst. OS-silvret har satt sina spår. Flera nya ekipage har testat fälttävlan i helgen.
Sport • Publicerad 2 oktober 2012
Annelie Fermskog red in på en andraplats i debuten.
Annelie Fermskog red in på en andraplats i debuten.Foto: 
Kajsa och Lillebror inkasserade ännu en seger.
Kajsa och Lillebror inkasserade ännu en seger.Foto: 

Efter två kvalomgångar ligger Åseda/Gränna jämsides med Mantorpsryttarna i elitserien. På hemmaplan red laget från Mantorp för seger. Tjejerna från Åseda och Gränna förvisades denna gången till andraplatsen.

Åseda/Gränna hade inte med Alicia Carlsson på Paulo Pan den här gången. Istället startade Evelina Ljungqvist på Köhls Karusell. Övriga tre i helgens lag var Elin Johansson på Poetic Poetry, Vendela Hafström på Waco och Alice Friberg på Lattjo Lajban.

Annons

Laget från Mantorp hade också ett byte. Istället för Alva Liew red Mollie Sager. Siffrorna indikerar att Mollie är det starkare kortet. Vem som rider tredje omgången kan därför vara avgörande.

Individuellt placerade sig Alice Friberg på en tredjeplats i LA:P1 kat D.

Sista kvalet rids i Jönköping om två veckor.

I Jönköping har flera hoppryttare till häst haft nationella framgångar den här helgen. Hanna Hendelsson, Växjöortens FK (VFK), på Tanja tog en fjärdeplats i en 1,40-klass bed A:0. Hon satsade på en riktigt snabb tid, men fick ett pet. Endast två ekipage var felfria. Hanna tog också en placering i en 1,30-klass med nittiofyra startande.

Mathieu Boissonneau, Ljungby RK (LjRK), tog två placeringar i en 1,35-klass medan det blev en placering för Oleg Stefanov (VFK) i en 1,30-klass.

Av de ryttare som nu satsar på fälttävlan gick det bäst för Annelie Fermskog, Lenhovda HSK, vid helgens tävlingar hos RK Udden. Efter dressyren ledde hon och Chutney. Några tidsfel i terrängen petade slutligen ner ekipaget till en andraplats, 0,8 straffpoäng efter segraren. Bakom sig hade Annelie bland andra Linda Algotsson.

Annelie har tävlat Chutney till och med MsvB dressyr och hoppat 1,10-klass.

Efter de regionala ponnyhoppningarna i Värnamo hade flera ryttare från länet anledning att känna sig nöjda. I kat B vann Kajsa Jonsson, Lammhults RK (LARK), en 0,90-klass och Tilda Larsson (LjRK) placerade sig på 0,80-nivån.

– Vinsten kändes extra bra eftersom jag hade en del problem i 0,80-klassen, sa Kajsa.

Dagens andra vinst gick till Ebba Hotaling (VFK) i en 0,95-klass för kat C.

Annons

I kat D fanns fyra ryttare i resultatlistorna. Julia Andersson i en 1,10-klass, Linn Karlsson, Tingsryds RK (TiRK), i en 1,05-klass samt Hanna Ekenberg (LjRK) och Emma Alserin (LARK) på 1,00-nivån.

– Det känns toppen, sa Emma. Vi har haft en svacka men är nu tillbaka.

Uppe i Närke kom Cecilia Hellesen-Hansen, Växjö DRS, fyra i den 80 mil långa Laxåritten.

Det har varit dressyr för hästar i Nybro och Långasjö. I Långasjö vann Frida Wiberg (VFK) LA:3 och i MsvB:4 kom Victoria Löfgren (LjRK) tvåa.

I Nybro blev det idel fjärdeplaceringar. I LB:3 för Jessica Nordmark, Braås PK (BPK), medan klubbkompisen Ulrika Lönn samt Rebecka Karlsson (VFK) delade placeringen i LB:2.

I Ronneby arrangerades lokala hoppningar för både ponnyer och hästar. I kat D vann Amanda Wilhelmsson en 1,00-klass.

– Det är min första vinst på den nivån.

Bland hästarna kom Camilla Johansson (TiRK) trea i en 1,10-klass. Hon red på bästa tiden i omhoppningen men rev ett hinder.

Marianne Wallin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons