Annons

Fem byten tillåts i allsvenskan

Fotboll • Publicerad 8 maj 2020
Fifa tillåter två fler byten i fotbollsmatcherna, upp till fem spelare, för exempelvis allsvenskan. Arkivbild.
Fifa tillåter två fler byten i fotbollsmatcherna, upp till fem spelare, för exempelvis allsvenskan. Arkivbild.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har beslutat att tillfälligt tillåta upp till fem spelarbyten, i stället för tre. Det gäller för serier som avslutas vid slutet av året, exempelvis allsvenskan och damallsvenskan.

Regeländringen är gjord för att hjälpa lagen som står inför många matcher på kort tid i coronakrisens spår, vilket kan slita mycket på spelare.

Annons

För att undvika många spelavbrott får byten ske tre gånger samt i halvtid.

– Alla saker som beslutas som är till fördel för att inte belastningen på spelarna ska bli så hög är ju bra, säger Stefan Alvén, sportchef för intresseorganisationen Elifotboll dam, till SVT.

Fifa och regelorganet Ifab ska senare bestämma om den här tillfälliga regeländringen ska förlängas, skriver Fifa i ett uttalande.

Det är upp till varje liga om man vill införa regeln eller inte.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt vilka serier som den nya regeln gäller för. Rätt är att det gäller serier som avslutas senare under året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons