Annons

Fem döda i klassiska mc-tävlingen

Roger Stockton och hans son Bradley blev de senaste dödsoffren i den ökända mc-tävlingen på Isle of Man.
I år har hela fem personer omkommit. Men tävlingen fortsätter att locka mc-entusiaster från hela världen.
MC-sport • Publicerad 11 juni 2022
Sidovagnsförarna Roger och Bradley Stockton blev de senaste dödsoffren på Isle of Man. Fem tävlande har omkommit i årets tävling.
Sidovagnsförarna Roger och Bradley Stockton blev de senaste dödsoffren på Isle of Man. Fem tävlande har omkommit i årets tävling.Foto: David Horn/Imago/TT

Roger och Bradley Stockton avled i fredags när de kraschade alldeles i början av sin tävling i sidovagnsklassen på den brittiska ön.

"Isle of Man-tävlingen beklagar sorgen till Rogers och Bradleys familj och vänner", skriver arrangörerna i ett uttalande.

Annons

Mc-festivalen är den mest klassiska av alla mc-tävlingar – inte minst för att den är farlig att köra. Sedan premiären 1907 har 265 personer omkommit.

"Som Mount Everest"

De olika klasserna avgörs under två veckor på en 60 kilometer lång bana, mestadels på allmänna vägar utan säkerhetsbarriärer och med täta publikled på nära håll. På vissa sträckor är hastigheten uppemot 200 kilometer/timmen.

Förarna är huvudsakligen amatörer och kommer från hela världen för att köra den klassiska banan. Trots bristande säkerhet är intresset stort och tävlingen får fortsätta arrangeras.

– Jag brukar jämföra med Mount Everest, säger mc-journalisten Adam "Chad" Child till tidningen Daily Star och fortsätter:

– 20–30 personer dör varje år när de försöker bestiga Mount Everest. Men det är en strid ström av människor som försöker göra det varje år ändå – eftersom det är en sådan utmaning. Så tror jag det är med Isle of Man-loppet också.

Kritiskt tillstånd

Årets tävling är den första att köras på tre år på grund av pandemin och har varit extra olycksdrabbad. Hela fem tävlande har omkommit.

Sidovagnsföraren Cesar Chanal omkom förra lördagen. Hans passagerare Olivier Lavorel fördes till sjukhus där hans tillstånd fortfarande betecknas som kritiskt.

Mc-förarna Mark Purslow och Davy Morgan dog i två separata olyckor för en dryg vecka sedan.

Fredagen skulle ha varit den sista tävlingsdagen på Isle of Man, men på grund av den senaste dödsolyckan sköts avslutningen upp till lördagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons