Annons

Fenomenale Federer

Kronprinsessan satt på första parkett och tenniskungen briljerade på banan. Roger Federer, av många ansedd som tidernas störste, var favoriten som höll i Stockholm Open-finalen mot tysken Florian Mayer.
Sport • Publicerad 24 oktober 2010
Roger Federer vann Stockholm Open-finalen mot Florian Mayer utan problem.
Roger Federer vann Stockholm Open-finalen mot Florian Mayer utan problem.Foto: Maja Suslin/Scanpix

Det var ingen skräll för de 5 200 åskådarna i Kungliga hallen att kronprinsessan Victoria fick dela ut SO-trofén, plus en prischeck på nästan en miljon kronor, till schweizaren.

Sensationsmannen Florian Mayer var mest nöjd över att ha nått finalen. Väl där blev han ett enkelt offer för Roger Federer som vann med 6–4, 6–3.

Annons

– För tio år sedan var jag en långhårig tonåring som spelade i Stockholm. Mycket har hänt sedan dess och jag är glad över att jag kom tillbaka hit. Jag gillar Sverige och Stockholm, säger Roger Federer.

Världstvåan tog nu sin 64:e titel, passerade Björn Borg och tangerade Pete Sampras, men till Jimmy Connors otroliga 109 titlar är vägen lång.

Roger Federer är en stor ambassadör för tennisen och hans tacktal till publiken kändes äkta. Det gick hem i publikleden när mästaren passade på att gratulera Victoria och Daniel till deras giftemål.

Nu har Roger Federer vunnit titlar i 18 nationer.

– Jag har spelat i många stadion runt om i världen, men publiken här var speciell. Någon gång kommer jag tillbaka, men om det blir nästa år vet jag inte. Det hänger samman med familjen och schemat, säger Roger Federer.

Avige Florian Mayer är nummer 47 på världsrankingen och saknar ännu en titel. I Stockholm spelade tysken med sin hemsnickrade stilsitt livs tennis, men den tuffa semifinalen mot Finlands Jarkko Nieminen hade sitt pris. Tysken räddade en matchboll i den hårda matchen.

– Jag var lite sliten, men jag hade allt att vinna i finalen mot Roger, säger Florian Mayer.

Fajt blev det bara i sju games. Florian Mayer bröt till ledning med 43 i första set, men då lade Roger Federer in en högre växel och plockade tre raka games.

I andra set kom schweizarens servegenombrott till ledning med 42. Då visste alla i hallen att finalen var avgjord.

– Jag är mycket lycklig. Det blev en bra final, men jag hade farligare motståndare i kvartsfinalen (Stanislas Wawrinka) och semifinalen (Ivan Ljubicic). Jag hanterade pressen att vinna turneringen, trots att jag kom hit från Shanghai med fem matcher och jetleg i kroppen, summerar Roger Federer.

Annons

Noterbart från SO-helgen var också det faktum att Robin Söderling säkrade sin plats i Masters-slutspelet i London och att det var svenskt i dubbelfinalen.

Bohuslänningen Johan Brunström och Jarkko Nieminen föll här i raka set mot Eric Butorac, USA, och Jean Juleien Rojer, Nederländska Antillerna.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons