Annons

Fifa vill skärpa agentregler

Fifa vill införa flera nya regler för fotbollsagenter. De ska bland annat tvingas redovisa vad de tjänar på varje spelarövergång.
Fotboll • Publicerad 6 november 2020
Övergångssumman för Dejan Kulusevski, till vänster, landade på 366 miljoner kronor. Arkivbild.
Övergångssumman för Dejan Kulusevski, till vänster, landade på 366 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Valentyn Ogirenko

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) lägger nu fram flera nya regler för att råda bot på agentfiffel som är ett stort problem inom fotbollen, det skriver BBC.

Fifa medger samtidigt att det var ett misstag att avreglera agenterna 2015 och att man nu jobbar fram nya regler.

Annons

En regel är att agenterna kommer behöva uppge vad de tjänar på varje enskild spelarövergång. Både från spelare och klubbar.

De vill också att det ska bli förbjudet för klubb- och förbundsrepresentanter att äga andelar i spelarbyråer. Agenter kommer heller inte att få ägna sig åt trippelrepresentation, alltså representera både spelaren, köparen och säljaren.

Dessutom vill man införa ett tak på agenternas ersättning på tre procent på en spelares lön när agenten representerar spelaren eller köparen och sex procent när agenten representerar både spelaren och köparen.

– Jag säger inte att stora summor automatiskt leder till missbruk. Men en agent som jobbar för dig ska sätta dina intressen främst, säger James Kitching chef för Fifas tillsynsorgan.

De nya reglernas väntas träda i kraft i september 2021 efter att först ha konsulterats med agenterna och Fifas styrelse.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons