Finlands mardröm: Föll i premiären i hemma-VM

VM-guldfavoriterna Finland inledde ishockey-VM hemma i Tammerfors med förlust. Detta efter att USA vänt underläge till 4–1-seger efter två mål av Buffalo-stjärnan Alex Tuch.
Ishockey • Publicerad 12 maj 2023
USA besegrade Finland med 4–1 i Tammerfors.
USA besegrade Finland med 4–1 i Tammerfors.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Det vankades stormatch direkt i ishockey-VM. Regerande världsmästarna Finland tog emot USA på hemmais i Tammerfors.

Anförda av superstjärnan Mikko Rantanen, till vardags i Colorado, tryckte Finland gasen i botten direkt. Men USA spelade uppoffrande och första perioden såg således länge ut att sluta 0–0.

De regerande världsmästarna ville dock annorlunda och med knappt tre minuter kvar av perioden pangade Teemu Hartikainen 1–0 till Finland i numerärt överläge.

USA gav dock inte upp och dominerade period två. Vilket även gav utdelning, efter drygt halva perioden, när Cutter Gauthier kvitterade till 1–1 med ett snärtigt handledsskott.

I tredje perioden fortsatte USA att dominera – med drygt tio minuter kvar att spela snurrades den finländska defensiven upp rejält – och Drew O'Connor kunde distinkt sätta 2–1. Kort efteråt utökade Alex Tuch på till 3–1 efter fint förarbete av Rocco Grimaldi. Med 41 sekunder kvar pricksköt Tuch 4–1 i tom kasse.

Utöver Finland och USA spelar även Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern och Österrike i grupp A.

I den första matchen som spelades i Riga besegrade Tjeckien Slovakien med 3–2.

Ishockey-VM spelas i Tammerfors och Riga mellan 12-28 maj.