Annons

Fjärilsdrottningen ser fler chanser

Therese Alshammar tog brons. Men drottning på 100 meter fjärilsim är Sarah Sjöström, 16. På OS om två år i London kan hon vara så mycket mer.
– Det här är ett av mina bästa mästerskap, nu har jag medaljchans i fler grenar än förut, sade guld-Sarah efter EM- vinsten.
Sport • Publicerad 14 augusti 2010

Det individuella programmet är över för Sarah för den här gången. Det blev det perfekta slutet.

Hon kom över bendarren på startpallen och hämtade som vanligt upp ett stort underläge.

Annons

Efter 57,32 sekunder var titeln på 100 meter fjäril fixad, grenen där hon dominerar både i Europa och i världen.

Marginalen till tvåan Francesca Halsall, Storbritannien, blev åtta hundra- delar och till Therese Alshammars bronsplats skiljde det 48.

Hon fick höra nationalsången ljuda över simstadion på Margareta ön i Budapest och leendet ville aldrig slockna där uppe på prispallen.

Inte så konstigt.

Det här mästerskapet har varit så mycket mer än guldet på 100 m fjäril.

– Nu vet jag att jag kan ta medalj på 100 meter fritt (fyra) och 200 meter fritt (snabbast i lagkappen) också, säger hon.

Tankarna finns redan på OS i London. Om två år är Sarah 18 år gammal och skulle vilja simma en massa grenar. På frågan om vilka började hon rabbla:

– 100 och 200 meter fritt, 100 meter fjäril, 100 meter rygg (svensk rekordhållerska) och kanske 200 meter fjäril, skrattade hon.

Det är inte bara London som ligger där i framtiden, hon skulle kunna göra en massa herrans OS.

– Hon fyller 19 år 2012, 23 år 2016 och 27 år 2020. Till och med 2024 skulle hon vara yngre än Therese (Alshammar) är i dag, sade tränaren Carl Jenner.

Annons

– Therese är en fantastisk idrottskvinna. Hon är en förebild för Sarah, för alla i landslaget. Hon har hållit sig i toppen så länge, sade han.

Efter gulden på 100 meter fjäril i EM i Eindhoven 2008 och VM i Rom 2009 ställde Sarah Sjöström nu upp som favorit. En utmaning som hon också klarade galant.

Sjöström berättade, apropå sin dåliga start i finalen:

– Benen darrade när jag stod på startpallen. Jag vet inte om det var av nervositet eller att jag har simmat så mycket här, sade hon.

Vid vändningen var hon trea, nästan en halv sekund efter ledande Therese Alshammar. Men så är ju slutet också Sjöströms styrka.

– Det kändes ändå som jag hängde på ganska bra. Men efter 75 meter var jag helt slut, då gick jag bara på vilja. Jag har aldrig varit så trött.

Det ordnade sig rätt bra ändå.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons