Annons

Flera lokala DM-medaljer

I helgen har fälttävlansryttarna till häst och på ponny samt ponnyryttarna i dressyr gjort upp om DM-medaljer. Två av varje valör blev resultatet för Kronobergs län.
Sport • Publicerad 31 augusti 2010
distriktsmästare Ulrika Svensson från Tingsryd, på Celtic Magic, tog DM-guld i fälttävlan.
distriktsmästare Ulrika Svensson från Tingsryd, på Celtic Magic, tog DM-guld i fälttävlan.Foto: Marianne Wallin

RK Udden utanför Kalmar, med Smålands enda terrängbana, stod som värd för fälttävlan. Två guld och ett brons blev det totalt.

I tävlingens största klass, en 100-klass med DM för seniorerna, startade Caroline Gyllenswärd, Gemlaortens SK (GOSK), på hästen Kon-Tiki. Tjugoåtta ekipage kom till start, med ett tiotal från Småland. Med sig ut i terrängen hade Caroline 59,3 straffpoäng. Hon låg då på en sjuttondeplats totalt och fyra i DM-striden.

Annons

En straffpoäng hade hon att ta in på Anna Olsson, Fagereke, för att klättra upp till bronset. Utan hinderfel i terrängen och med snabb ridning fick hon bara 0,4 tidsfel, totalt 59,7 straffpoäng. Anna Olsson gick också utan fel, men med 3,2 tidsfel fick hon lämna över bronset till Caroline. Totalt gick dessutom Caroline upp till en tolfteplats.

Vann gjorde Marina Nilsson, RK Udden och silvret tog hennes klubbkompis Linda Algotsson hand om.

Av sju startande i DM för ponnyer, P90 för ryttare 14-18 år, låg Ulrika Svensson, Tingsryds RK (TiRK), på Celtic Magic femma efter dressyren. Med ett felfritt hopprov gick ekipaget upp i ledning på 56,4 straffpoäng. Vid starten i terrängen visste hon att tvåan bara låg 0,5 poäng efter.

Både Ulrika och tvåan Jacob Ahlquist, RK Udden, red utan fel och inom tiden. Ulrikas 56,4 straffpoäng räckte därför till guldet. Ulrika vann dessutom klassen totalt.

I DM för ponnyer, P80 för ryttare upp tom 13 år, gällde det för Hannah Belin, Lammhults RK (LARK), att fullfölja för att bärga guldet. Tillsammans med rutinerade ponnyn Råryds Dacke gick de runt både hopp- och terrängbanan utan fel och slutade på dressyrresultatet, 59,3 straffpoäng.

Terrängbanan var flack och med ett bra underlag. Hela banan gick på öppen åker- och ängsmark.

– Den är inbjudande, men jag hade gärna sett att det varit mer kuperat och ute i riktig terräng, sade Ulrika.

Dressyrryttarna på ponny red om sina DM-medaljer hos Holavedens RF, norr om Tranås. Även här höll sig ryttarna från länet väl framme. Två silver och ett brons tog de med sig hem.

Att det skulle bli silver till Sofia Karlsson (TiRK) på Ben och brons till Stephanie Gustafsson, Ljungby RK (LjRK), i kat D verkade klart redan efter första DM-klassen. Mimmi Sandvide, RK Udden, ledde redan då stort. Trots att Sofia slog Mimmi i andra klassen räckte det inte till för att bärga guldet.

I kat C blev det mycket jämnt mellan ettan och tvåan. Efter första klassen ledde Tove Danielsson, Målilla RKS, men Alice Friberg, Åseda RF (ÅRF), tog rejäl revansch och vann sin andra start. Tyvärr räckte det bara nästan ända fram. 0,49 procent fattades för att ta hand om guldet.

Annons

? Individuellt vann både Sofia Karlsson och Stephanie Gustafsson varsin klass och tog två placeringar var. Alice Friberg vann en klass och tog en placering. Även Saga Bergholtz, Vartorps RS, tog en placering.

? Till Svenskt Derby för ponnyer i skånska Dagstorp kommer de riktigt bra ekipagen. I dressyrens kat D placerade sig Ofelia Berg (LjRK) på tredje respektive åttonde plats med Nicko Ticko i Lilla rundans båda kval. I finalen var hon dock oplacerad.

? Endast fem lag kom till start när division två hoppning för hästar drog igång i Lammhult. Hemmalaget tog hand om segern, följt av Växjöortens FK, Älmhult Linnébygdens RK, Vartorps RS och Åseda RF. Förklassen vanns av Lammhults Caroline Skogström. Fullständiga resultat kommer att finnas på klubbens webbplats.

? Vid regionala hopptävlingar i Bankeryd tog Kajsa Andréen två vinster i kat C, en på Mirelle och en på Nosy Nobby. Med Nosy Nobby blev det även en placering. Elinor Johansson (LARK) tog också en placering.

? I sista omgången i Annas Hästshop Cup i Kalmar, dressyr för hästar, tog Anna Runosson, Växjöortens FK, hand om totalsegern i LB:3. I sista omgången placerade sig klubbkompisen Malin Schill samt Annelie Fremskog och Fredrika Carlson, Lenhovda HSK.

? En placering tog Marina Johansson (ÅRF) hand om vid lokala hopptävlingar för ponnyer hos Torestorp Kristvalla RF utanför Nybro.

Marianne Wallin

HELGENS RIDSPORTSRESULTAT

Bankeryd

Sveland cup

Ponny-DM

Torestorp

Kalmarbygdens fältrittklubb

Ridklubben Udden Kalmar

Lammhults ridklubb

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons