Annons

Följ Vasaloppet direkt här!

Skidor • Publicerad 4 mars 2018
Starten av Vasaloppet 2017 i Berga by.
Starten av Vasaloppet 2017 i Berga by.Foto: Ulf Palm/ TT

Klockan 8.00 startar den 94.e upplagan av Vasaloppet. När startskottet går är hela Berga by utanför Sälen fylld av skidåkare.

Då och där är frågorna många. Svaren får vi senare under dagen.

Annons

+ Hur många startar i loppet och hur många tar sig i mål?

En intressant fråga med tanke på den kraftiga kylan som hela veckan lagt sig som ett lock över norra Dalarna. I samband med måndagens Öppet spår var det ner mot minus 30 grader på vissa delar av banan. Riktigt så kallt blir det inte nu. Prognosen säger att det som kallast blir minus elva grader vid starten. Det är 15 800 åkare anmälda. Strax efter starten får vi veta hur många som trotsat kylan och begett sig väg mot Mora.

+ Kommer det äntligen att bli en svensk herrseger?

Svenskarna hoppas innerligt kunna svara ja på den frågan, speciellt eftersom det blivit norska segrar de senaste fem åren.

Oskar Kardin, 26, från Östersund är det största svenskhoppet. Han kör för det bästa långloppsstallet och är skidåkare på heltid året runt. Tidigare sommarjobbet som kyrkogårdsvaktmästare i Brunflo, med bland annat arbetsuppgiften att gräva gravar, byttes till två månaders träningsläger i Italien.

– Nu har jag alla förutsättningar att vinna. Det gäller bara att ha en bra dag och att vara på rätt plats i klungan vid rätt tillfälle, säger Kardin.

Andra svenskhopp är Anton Karlsson och Markus Ottosson. De utmanar toppnorrmän som Andreas Nygaard, Morten Eide Pedersen och Tord Asle Gjerdalen, som leder långloppscupen sammanlagt.

+ Hur många herrar kommer Britta Johansson Norgren att slå?

Den suveräna svenska långloppsåkaren är i år obesegrad i långloppscupen. Mycket talar för att det blir en duell mellan henne och tjeckiskan Katerina Smutna med svenskorna Lina Korsgren och Sara Lindborg som närmast jagande.

Johansson Norgren är favorit till segern men har också ett annat mål: att slå så många herrar som möjligt.

Annons

– Det ska bli spännande att utmana herrarna och placera mig så högt upp som möjligt i den totala listan. Jag har varit bland de 100 bästa, men om föret är rätt och kroppen känns bra kan det gå att komma bland de 70 bästa, säger hon.

KB/TT
Anders Hansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons