Annons

Förbund ber om ursäkt för kvinnodagstweet

Det nyzeeländska rugbyförbundet ber om ursäkt för den tweet som skickats ut från herrlandslaget, All Blacks, Twitterkonto under den internationella kvinnodagen. Damlandslaget, som är regerande världsmästare, nämndes inte.
"Ni valde att ignorera deras existens", skriver en av kritikerna.
Rugby • Publicerad 9 mars 2022
Nya Zeelands herrlandslag i rugby, All Blacks, är ett av de största lagen i sporten. Arkivbild.
Nya Zeelands herrlandslag i rugby, All Blacks, är ett av de största lagen i sporten. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

"Evigt tacksamma för alla kvinnor i våra liv som gör så att vi får utöva sporten vi älskar. Partners, mammor, döttrar, doktorer, fysioterapeuter, domare, administrativ personal och fans. Vi uppskattar er varje dag."

Så löd tweeten som dessutom innehöll fyra bilder på spelare tillsammans med familjemedlemmar.

Annons

Tweeten fick snabbt kritik för att inte nämna Black Ferns, damlandslaget i rugby, som bland annat är regerande världsmästare.

Den engelska stjärnan och VM-guldmedaljören Kat Merchant var en av dem som reagerade:

"Varför behövs internationella kvinnodagen? För sådana här saker. Black Ferns är regerande världsmästare men den här posten valde att ignorera deras existens och i stället tacka kvinnorna som gör att män kan spela.", skrev hon enligt BBC.

Även den Irländska landhockey-spelaren Shirley McCay tweetade:

"Gör att ni kan utöva sporten ni älskar... jösses. Det är så många fel med det här att det nästan verkar som ett parodi-konto".

Nu går förbundet ut och ber om ursäkt och erkänner att man inte riktigt lyckades med det man ville: att hylla alla kvinnor.

"Hela vår rugbyfamilj är så stolta över Black Ferns och alla våra kvinnor, i allt de gör både på och utanför planen."

En annan del av tweeten som skapade reaktioner var valet av spelare på bilderna. En av dem erkände 2019 att han misshandlat en kvinna, men dömdes aldrig och har spelat vidare i All Blacks.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons