Annons

Förbundets vändning: Damerna får spela

Damernas elitserie sköts upp – herrarnas skulle spelas som planerat.
Ett beslut som kritiserades och kallades för diskriminering.
Nu kommer nya besked från Svenska bandyförbundet: Båda serierna ska spelas.
Bandy • Publicerad 6 november 2020
Svenska bandyförbundet nya beslut: Damernas elitserie kommer att spelas. Arkivbild.
Svenska bandyförbundet nya beslut: Damernas elitserie kommer att spelas. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flera klubbar, däribland Villa Lidköping och Skirö, enligt Bandypuls, kritiserade Svenska bandyförbundet för diskriminering efter beslutet att skjuta på damernas elitserie samtidigt som herrarnas skulle spelas som planerat.

Nu har förbundet ändrat sig.

Annons

Damernas elitserie ska spelas.

Seriestarten inleds – precis som för herrarna – den 13 november.

"Elitserien herr och dam samt allsvenskan herr kommer att hanteras utifrån samma förutsättningar när det gäller träning och tävling", skriver förbundet i ett styrelseuttalande på webbplatsen.

Där slår styrelsen även tillbaka mot kritiken om diskriminering.

"På förbundsnivå är detta inte en jämställdhetsfråga. Förbundet behandlar både dam och herr helt likvärdig; samma tävlingsbestämmelser, samma ersättning vid landslagsuppdrag, samma ersättning vid vinst i Bandyfinalen m.m. Utan det här handlar om att elitserien dam och allsvenskan herr inte ryms inom ramen för RF:s (Riksidrottsförbundet) definition av 'Yrkesutövning'. Man tjänar helt enkelt för lite på sin idrott."

"Och att andra förbund gör på ett visst sätt, kan aldrig vara ett skäl till att bandyn automatisk ska göra på samma sätt."

Herrallsvenskan är planerad att dra i gång den 19 november.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons