Förlust som påminde om HV-smällen

Växjö Lakers är i en formsvacka och defensivt läcker laget som ett såll. Sedan bottenkrigande Örebro besegrat Växjö Lakers med 4–1 har Växjölaget släppt in tio mål på de två senaste matcherna.
Sport • Publicerad 3 december 2013
En talande bild för matchen mellan Örebro och Växjö Lakers. Örebros Emil Kåberg och Conny Strömberg klappar om varandra efter första målet. Lakers Sebastian Erixon deppar.Foto: Pic-Agency Sweden

– Det är givetvis inte bra att släppa in mycket mål. Nu ska vi analysera varför vi gör det. Vi producerar ju inte mycket mål framåt och jag tror att det finns ett samband här, säger Växjö Lakers tränare Sam Hallam.

Ni måste få stopp på blodflödet mot AIK på torsdag?

– Det är revansch som gäller. Det är upp till oss som grupp att jobba för det, svarar Sam.

Precis som mot HV 71 förlorade Lakers målvaktskampen.

När Örebros Tim Sandberg räddade flera bra Växjöchanser trillade puckarna in med jämna mellanrum bakom Scott Munroe i Växjökassen.

Scott Munroe, som kände sig hängig och avstod spel i Smålandsderbyt senast, hade tiotalet sämre i räddningsprocent än kollegan.

Men en målvakt är alltid beroende av sina utespelare. Och här fanns på isen i Behnr Arena spelare som svek Scott Munroe.

Växjö Lakers gjorde en godkänd andra period, medan den första och den tredje var svag.

– Första perioden innehöll ganska lågt tempo med få chanser. Vi kom upp i nivå i andra och skaffade oss ett övertag. I den tredje startade vi med att dra på oss en korkan utvisning i anfallszon. Sedan saknade vi attityd och hårdhet, säger Sam Hallam.

Örebro presenterade sin finska stjärnvärvning.

Marko Anttila, 105 kilo och 203 centimeter, debuterade som center i förstafemman.

Han spelade VM för Finland i våras och kom närmast från KHL.

I måndags skrevs kontraktet på och dagen efter spelade Marko tre perioder. Trots att den väldigare finländaren inte matchat på en månad hade han mest istid av samtliga i första perioden.

Marko Anttila avslutade hemmalagets målskytte med en riktig pärla och då hade Örebro gjort tre mål inom loppet av 165 sekunder i tredje perioden.

Genomklappning med Växjös ögon.

Örebros nye coach Kent Johansson vaskade före nedsläpp om med förändringar i samtliga formationer. Och han fick utdelning med första trepoängaren sedan han tog över från Patrik Ross.

Kenta-effekten, eller varför inte Anttila-effekten, kan vara på G.

Växjö Lakers hade i stort samma lag som mot HV 71.

Förutom Scott Munroes återkomst gick Mikael Johansson in i tredje formationen och flyttade Stefan Gråhns till bänken.

Matchen som sådan blev ingen höjdare.

Första perioden bjöd på slarvigt spel och få skott från båda håll. I andra krävdes ett baklängesmål( Emil Kåbergs målvaktsretur) efter 2,30 för att Lakers skulle vakna.

Växjö Lakers tog över.

Men Tim Sandberg i Örebromålet hade som ovan nämnts vaknat på sin bästa sida och storspelade. Han räddade bra chanser för Erik Josefsson, Jani Lajunen och Robert Rosén. Erik hade bland annat en puck i stolpen.

Den här aftonen var också Daniel Sondells. Örebrobacken satte 2–0 i powerplay och spelade fram Tim Wallace till 3–0.

Därmed spikade Daniel Sondell ett mål och två assist som facit. Med 19 poäng tillhör han SHL::s bästa offensiva backar.