Annons

Formstarkt Frej ännu starkare med ny japan

Frej Växjö är enda laget som är obesegrat i pingisligan efter tre omgångar.
Duktigt dubbelspel har räddat segern två gånger.
I kvällens match hemma mot Kävlinge debuterar proffsförstärkningen Sakamoto Ryusuke.
Frågan är om Frej blir dubbelt så bra?
Sport • Publicerad 27 oktober 2010
Frejs Fabian Åkerström, Sakamoto Ryusuke, Andreas Törnkvist och Joachim Bachstätter.
Frejs Fabian Åkerström, Sakamoto Ryusuke, Andreas Törnkvist och Joachim Bachstätter.Foto: Urban Nilsson

Förra säsongen gick det troll i Frejs dubbelspel. Blott sex segrar på 18 dubbelmatcher var ett ganska ynkligt facit, vilket också till stor del medförde att Frej tvingades kvala sig kvar i pingisens elitdivision.

I år har Frejlaget inlett seriespelet med tre raka lagsegrar med matchsiffrorna 3–2. Singelspelet har varit gediget, men framförallt har dubbelspelet förbättrats.

Annons

Mot Halmstad stod det 2–2 i matcher inför den avslutande dubbeln innan Joachim Bachstätter och Fabian Åkerström vann dubbeln och säkrade Frejsegern.

Precis samma procedur upprepade sig senast mot BTK Rekord. 2–2 blev 3–2 efter att Bachstätter/Åkerström åter mobiliserat kraft i dubbeln.

Enda dubbelförlusten hittills kom i premiärmatchen mot Spårvägen då konstellationen bestod av Bachstätter och Andreas Törnkvist, men då ledde Frej med 3–1.

25-årige japanen Sakamoto Ryusuke anslöt till Frej för två veckor sedan och ser därmed till att konkurrensen spetsas till ytterligare i laget.

– Det ger lite fler möjligheter, men det är bara angenäma problem, säger coachen Marcus Sjöberg.

Kvällens motståndare Kävlinge har samma matchkvot som Frej, 9–6, och tre poäng har kommit i dubbeln. Troligen blir det Magnus Mohlin och Mikael Mattiasson som får nytt förtroende i kväll, medan Johan Sondell spelar förstasingeln i Skånelaget.

Frågan är då hur Marcus Sjöberg ska matcha sitt lag?

– Vi har tränat lite olika dubbelvarianter. Jag får försöka gå väldigt mycket på fingertoppskänsla, säger Sjöberg som först i dag bestämmer vilka tre spelare som ska ingå i laget.

Ett alternativ kan vara Törnkvist i par med Åkerström. De båda högerhänta spelarna har hunnit med spel ihop på pro tour i både Ungern och Österrike de senaste två veckorna.

– Det har varit blandade insatser, stundtals okej och ibland mindre bra. Men det har varit tufft motstånd också, säger Törnkvist.

Annons

Japanförstärkningen är rankad 178 i världen på singelsidan, men har också varit framgångsrik i dubbel, både som proffs i Tyskland och hemma i Japan.

– Vi har många farliga dubbelpar. Jag och Törna har också spelat mycket ihop tidigare år. Det är väl egentligen bara jag och Sakamoto som inte passar ihop, säger Bachstätter.

Precis som Bachstätter är nye japanen vänsterhänt.

– Han har en väldigt fin backhand och väldigt bra returer. Han kämpar bra och ger allt på träningarna, beskriver Åkerström sin nye lagkamrat från Asien.

Vad har han för svagheter?

– Han skulle kunna förbättra sin forehand om han skulle vilja ta ett ännu högre kliv på rankingen. Men forehanden är absolut inte dålig, svarar Bachstätter.

Sakamoto Ryusuke själv berättar att han trivs bra i Växjö och Frej efter drygt två veckor på svensk mark.

Hur är matchformen?

– Okej. Kanske inte riktigt hundra procent än, men når jag bara upp till 80 procent så är det bra, svarar den ödmjuke 25-åringen som troligtvis kommer att få spela förstasingeln för Frej i kvällens match.

– Jag kommer nog att vara lite nervös och hoppas att jag vinner mina matcher, men det viktigaste är ändå att laget vinner.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons